Η Στασιμότητα στη Λιανική Ρεύματος Ενεργοποιεί Ρήτρα Επιπλέον Μέτρων

Η Στασιμότητα στη Λιανική Ρεύματος Ενεργοποιεί Ρήτρα Επιπλέον Μέτρων
του Χάρη Φλουδόπουλου
Πεμ, 21 Σεπτεμβρίου 2017 - 10:28
Ακινησία καταγράφεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η ΔΕΗ διατηρεί το μερίδιο αγοράς της στα επίπεδα του 85% και το σύνολο των ιδιωτικών προμηθευτών παραμένουν καθηλωμένοι στο 15%.

Ακινησία καταγράφεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η ΔΕΗ διατηρεί το μερίδιο αγοράς της στα επίπεδα του 85% και το σύνολο των ιδιωτικών προμηθευτών παραμένουν καθηλωμένοι στο 15%.

Η εξέλιξη αυτή και η μικρή πρόοδος που καταγράφεται στο άνοιγμα της λιανικής του ρεύματος, ενεργοποιεί τη ρήτρα που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές για αύξηση της ποσότητας ενέργειας που δημοπρατείται μέσω της διαδικασίας που είναι γνωστή ως ΝΟΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και βασίζεται στην εισήγηση του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ, η επιπλέον ποσότητα που θα πρέπει να δημοπρατηθεί είναι 472MWh/h. Η ποσότητα αυτή προστίθεται στην κανονικά προγραμματισμένη δημοπρασία.

Σύμφωνα με την άποψη του ΛΑΓΗΕ που υιοθετεί και η ΡΑΕ η συνολική ποσότητα που φτάνει τα 718MWh/h, θα σπάσει σε δύο δημοπρασίες: η πρώτη δημοπρασία των 475MWh/h προτείνεται να πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου και η δεύτερη δημοπρασία των 243MWh/h προτείνεται να πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου.

Η απόφαση αυτή για να σπάσει στα δύο η δημοπρασία, όπως έδειξαν οι προηγούμενες δημοπρασίες μέσα στη χρονιά, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής με την οποία θα αγοράσουν το ρεύμα οι ιδιώτες προμηθευτές, ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι στην τελευταία δημοπρασία που ξεκίνησε με χαμηλότερη τιμή εκκίνησης (32,05 ευρώ η μεγαβατώρα), καθώς δημοπρατήθηκε μικρή ποσότητα (145MWh/h), η τιμή εκτινάχθηκε στα 43 ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μάλιστα, η τιμή αυτή ήταν οριακά βιώσιμη και δεν επέτρεψε επιθετική εμπορική πολιτική για τις εταιρείες που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ.

Αυτό εξηγεί εν μέρει και την στασιμότητα στα μερίδια αγοράς τα οποία τον Αύγουστο που διαμορφώθηκαν με τη ΔΕΗ να βρίσκεται στο 85,55% αντί 85,72% τον Ιούλιο και 85,5% τον Ιούνιο. Πρακτικά δηλαδή όλο το καλοκαίρι, σύμφωνα με τη μέτρηση του ΛΑΓΗΕ, η οποία στηρίζεται στις δηλώσεις φορτίου των εταιρειών, η αγορά παρέμεινε στάσιμη.

Εδώ να σημειωθεί πάντως ότι έχει ξεκινήσει να ασκείται κριτική στη λειτουργία των δημοπρασιών, όπως έδειξε και η επιστολή των ενεργοβόρων βιομηχανιών προς τη ΡΑΕ, στην οποία επισημαίνεται η ουσιαστική αποτυχία του μέτρου. Οι βιομηχανίες αναφέρουν από τη μεριά τους ότι 1 χρόνο μετά τη θέσπιση των δημοπρασιών, στην υψηλή τάση, όπου εστιάζεται και το ενδιαφέρον τους, υπάρχει μηδενικός ανταγωνισμός και μοναδικός προμηθευτής παραμένει η ΔΕΗ. Μάλιστα η ΕΒΙΚΕΝ συντάσσεται με το αίτημα να μην προσμετράται η Υψηλή Τάση στο μερίδιο αγοράς βάσει του οποίου γίνονται οι υπολογισμοί για τα μερίδια. Αυτό σημαίνει ότι δε θα υπολογίζεται ένα μερίδιο της τάξης του 9,08% (τόσο ήταν τον Αύγουστο το μερίδιο της ΥΤ) εξέλιξη που αυτόματα οδηγεί σε επίτευξη του στόχου για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ το 2017.

Στην προηγούμενη διαπραγμάτευση ωστόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης η συγκεκριμένη πρόταση είχε απορριφθεί από τους δανειστές, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχουν μια σειρά από ενδείξεις, όπως πχ η έκπτωση του 15% που αποφάσισε η ΔΕΗ, ότι επιχειρείται από κάποιες πλευρές η υπονόμευση του ανοίγματος της αγοράς. Ακόμη και το σπάσιμο της δημοπρασίας που τέθηκε σε διαβούλευση χθες, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, θεωρείται ως απόφαση που δεν θα συμβάλει στο άνοιγμα της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις γύρω από την αγορά ηλεκτρισμού, τόσο στο κομμάτι της λιανικής όσο και σε σχέση με τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, εξελίσσονται σε μείζον ζήτημα ενόψει και του νέου γύρου διαβουλεύσεων με τους δανειστές.

 

(Πηγή: capital.gr)