Ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline) θα ολοκληρωθεί πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, φήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Berat Albayrak, κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στο Τσανάκαλε, όπου εγκαθίσταται το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού.

Ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP ( Trans Anatolian Natural Gas Pipeline) θα ολοκληρωθεί πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, φήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Berat Albayrak, κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στο Τσανάκαλε, όπου εγκαθίσταται το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού.

Ο Albayrak ανέφερε ότι το 80% του έργου έχει ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι «σήμερα έχουμε δει ότι, χάρη σε όλους όσους ενδιαφέρθηκαν για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση 1.261 τμημάτων του αγωγού, ενός πραγματικά σημαντικού αριθμού».

Ο TANAP είναι αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή και εκτείνεται από τα σύνορα Τουρκίας - Γεωργίας ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα και έχει ως σκοπό την παροχή φυσικού αερίου τόσο στην Τουρκία, όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, ενώ προς την Ευρώπη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 μέσω του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline), σημείωσε ο Albayrak.

Η αρχική δυναμικότητα του TANAP θα είναι 16 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος, από τα οποία η Τουρκία θα αξιοποιήσει 6 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα 10 δισ. κυβικά μέτρα θα διοχετευθούν στην Ευρώπη.

Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Albayrak.

Η μαλαισιανή εταιρεία ενέργειας SapuraKencana ανέλαβε τις εργασίες κατασκευής και προμηθειών του υποθαλάσσιου τμήματος του TANAP τον Ιούλιο του 2016.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου, μήκους 17,6 χλμ επί του συνολικού μήκους 1.850 χλμ του αγωγού, θα περάσει από τα Δαρδανέλλια.