Αυτό Είναι το Τουρκικό Γεωτρύπανο που Διασχίζει το Αιγαίο [Φωτογραφίες]

Αυτό Είναι το Τουρκικό Γεωτρύπανο που Διασχίζει το Αιγαίο [Φωτογραφίες]
του Γιάννη Μανδαλίδη
Πεμ, 28 Δεκεμβρίου 2017 - 18:42
Για γεωτρήσεις στην Κύπρο προορίζει η Άγκυρα το νεοαποκτηθέν πλοίο-γεωτρύπανο Deepsea Metro II, το οποίο εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης να πλέει ανοικτά των ελληνικών ακτών στον Καφηρέα, συνοδευόμενο από τουρκικό πολεμικό πλοίο. Προορισμός του πλοίου-γεωτρύπανου έχει δηλωθεί η Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, να φτάσει την Κυριακή. Το Deepsea Metro II αναχώρησε στις αρχές του μήνα από τη Νορβηγία
Για γεωτρήσεις στην Κύπρο προορίζει η Άγκυρα το νεοαποκτηθέν πλοίο-γεωτρύπανο Deepsea Metro II, το οποίο εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης να πλέει ανοικτά των ελληνικών ακτών στον Καφηρέα, συνοδευόμενο από τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Προορισμός του πλοίου-γεωτρύπανου έχει δηλωθεί η Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, να φτάσει την Κυριακή. Το Deepsea Metro II αναχώρησε στις αρχές του μήνα από τη Νορβηγία.

Πρόκειται για υπερσύγχρονο σκάφος που καθελκύστηκε το 2011 στη Νότιο Κορέα, έχει μήκος 230 μέτρων και εκτόπισμα 51.000 τόνων.

Θα επιχειρεί για λογαριασμό της δημόσιας τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας), χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν η εταιρεία έχει αγοράσει το σκάφος ή το έχει αποκτήσει με μακροχρόνια μίσθωση.

Κατά τον κατάπλου του πλοίου στην Κωνσταντινούπολη προγραμματίζεται τελετή υποδοχής, στην οποία προσκεκλημένος είναι ο «υπουργός» Ενέργειας της κατοχικής κυβέρνησης στην Κύπρο, Σουνάτ Ατούν, δεδομένου ότι το πλοίο θα αποσταλεί για γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Μεγαλονήσου.





Νωρίτερα την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα στέλνει για σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό σκάφος «Barbaros», ως απάντηση στην εγκατάσταση του γεωτρύπανου Saipem 12000 στη θέση «Καλυψώ» του τεμαχίου 6, νότια της Κύπρου.

Η ερευνητική γεώτρηση του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ στο στόχο «Καλυψώ» αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις εκλογές στην Μεγαλόνησο. Ανάλογη ερευνητική γεώτρηση θα κάνει η ΕΝΙ και στο τεμάχιο 3, στο στόχο «Σουπιά».

Παράλληλα, η Αγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX και ΝΟΤΑΜ, δεσμεύοντας θαλάσσιες περιοχές και εναέριο χώρο γύρω από την Κύπρο, προκειμένου να διεξάγει αεροναυτικές ασκήσεις.

(από www.in.gr)