Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ η προσοχή της Τουρκίας στρέφεται για μια ακόμη φορά στα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στα περίχωρα της Κύπρου. Για πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τις εξελίξεις στην Κύπρο και στην ΑΟΖ. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας, με σύντομα ρεπορτάζ και δελτία υπογραμμίζουν την σημασία αυτών των εξελίξεων για την ίδια την Τουρκία

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ η προσοχή της Τουρκίας στρέφεται για μια ακόμη φορά στα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στα περίχωρα της Κύπρου.

Για πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τις εξελίξεις στην Κύπρο και στην ΑΟΖ. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας, με σύντομα ρεπορτάζ και δελτία υπογραμμίζουν την σημασία αυτών των εξελίξεων για την ίδια την Τουρκία.

Τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ καλύπτουν και τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, κυρίως με βάση τις πληροφορίες από τον ελληνοκυπριακό τύπο.

Μέχρι στιγμής, με εξαίρεση το Υπουργείο Εξωτερικών, οι εκπρόσωποι του τ/κ πολιτικού κατεστημένου δεν έχουν αντιδράσει στις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, το «Προεδρικό» τηρούσε σιγή ιχθύος.

Προειδοποιούν οι Τούρκοι αναλυτές

Με την προσοχή της Τουρκίας να εστιάζει εκ νέου σταδιακά στο πεδίο της ενέργειας και στο Κυπριακό, οι Τούρκοι αναλυτές και ακαδημαϊκοί σπεύδουν να προειδοποιήσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τον αντίκτυπο που επιφυλάσσουν οι τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος καθηγητής Γκιοχκάν Κουμπάρογλου, ο οποίος είναι ένας από τους λιγοστούς Τούρκους ακαδημαϊκούς και ερευνητές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πεδίο της ενέργειας, προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις των όσων διαδραματίζονται αυτήν την ώρα στα ανοιχτά της Κύπρου.

Υπενθυμίζοντας το πρόσφατο ναυάγιο στο Κυπριακό, ο κ. Κουμπάρογλου προβάλλει την άποψη ότι με τις νέες κινήσεις της, η Λευκωσία δίνει το έναυσμα για έναν «ενεργειακό πόλεμο» στην περιοχή. Από την σκοπιά του Τούρκου ακαδημαϊκού, η λύση του Κυπριακού θα έπρεπε να αποτελέσει προϋπόθεση για την έναρξη των ερευνών για το φυσικό αέριο.

Ο κ. Κουμπάρογλου, επίσης, προβάλλει την άποψη ότι σε περίπτωση που ανακαλυφθούν ενεργειακά αποθέματα στο βόρειο τμήμα του νησιού, οι υπολογισμοί και τα σχέδια της ε/κ πλευράς θα δεχθούν ένα μεγάλο πλήγμα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")