Φάμελλος: Τι Οδήγησε στην Απόφαση για την Επιβολή Τέλους στις Πλαστικές Σακούλες

Φάμελλος: Τι Οδήγησε στην Απόφαση για την Επιβολή Τέλους στις Πλαστικές Σακούλες
energia.gr
Τρι, 2 Ιανουαρίου 2018 - 18:27
Η επιβολή του ειδικού περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες υπαγορεύτηκε αφενός από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και αφετέρου από την εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμμελος

Η επιβολή του ειδικού περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες υπαγορεύτηκε αφενός από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και αφετέρου από την εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμμελος.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 88.6 FM, ο αν. ΥΠΕΝ επισήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η μέση κατανάλωση ανά κάτοικο στη χώρα μας είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο βυθός των ελληνικών θαλασσών, τα ποτάμια, οι λίμνες, τα δάση, τα ρέματα οι εξοχικοί και αγροτικοί δρόμοι της Ελλάδας έχουν γεμίσει πλαστικές σακούλες, ενώ έχουν βρεθεί ακόμα και θαλάσσια θηλαστικά και προστατευόμενα είδη στις θάλασσές μας, με γεμάτο από πλαστικές σακούλες στομάχι. Στοχεύουμε στη μείωση της πλαστικής σακούλας, ενώ η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι δίπλα σε κάθε ταμείο λιανικής πώλησης θα υπάρχει διαθέσιμη για τον καταναλωτή τσάντα πολλαπλών χρήσεων, ώστε ο πολίτης να έχει το δικαίωμα επιλογής καταναλωτικής συμπεριφοράς».

Ο κ Φάμελλος προσέθεσε ότι «εντός του 2018 θα πρέπει να αλλάξουμε καταναλωτικές συνήθειες, διότι το 2019 θα αυξηθεί το ειδικό τέλος, από τα 3 λεπτά συν ΦΠΑ, ανά σακούλα, που ισχύει τώρα, θα πάει στα 7 λεπτά συν ΦΠΑ. Και βέβαια, στο τέλος του 2019 θα πρέπει να καταλήξουμε και σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία θα μας υποδείξουν εάν θα προχωρήσουμε ή όχι στην πλήρη απαγόρευση της χρήσης πλαστικής σακούλας».

«Ακραίος με έντονα στοιχεία λαϊκισμού ο δημόσιος λόγος της ΝΔ»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παροχής ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στη χώρα μας, ο αν. ΥΠΕΝ είπε ότι «δεν παρασυρόμαστε από σειρήνες και φωνές που προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα». Πρόσθεσε δε, ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι απολύτως προσδιορισμένες, ενώ η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων καθορίζεται επακριβώς από την ελληνική Πολιτεία και δικαιοσύνη.

«Δυστυχώς, η κριτική της αντιπολίτευσης και σε αυτό το θέμα έφτασε τόσο χαμηλά, που καταντά πλέον επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας και των Ελλήνων πολιτών», επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Οι προσευχές της αντιπολίτευσης για την αποτυχία της κυβέρνησης δεν σταματούν, και το 2018», συνέχισε. «Δεν λογαριάζουν στο ελάχιστο ότι με αυτόν τον τρόπο προσεύχονται για την αποτυχία της ίδιας της χώρας. Διαρκώς επικαλούνται καταστροφές, σεισμούς λοιμούς και καταποντισμούς, μόνο και μόνο γιατί δεν τους βγαίνει εδώ και τρία χρόνια το σενάριο ανατροπής της κυβέρνησης, της αριστερής παρένθεσης».

Επιπλέον, χαρακτήρισε το δημόσιο λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακραίο, με έντονα στοιχεία λαϊκισμού: «Επιπλέον είναι και εντελώς αδιάβαστοι στα θέματα που άπτονται των διεθνών συνθηκών, της πολιτικής ασύλου, αλλά και των αποφάσεων του Αρείου Πάγου. Το μόνο που κάνουν είναι να κραυγάζουν δημόσια.Πάντως, τίθεται ένα ζήτημα για ποιο λόγο επικρατούν εντός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, οι έξαλλες, ακραίες, λαϊκιστικές και ακροδεξιές φωνές, οι οποίες μεταξύ άλλων είναι και αντίθετες στην πολιτική παράδοση της χώρας μας».

Κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο αν. ΥΠΕΝ ερωτήθηκε και για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αναφέροντας ότι η Ελλάδα θα προσέλθει απόλυτα προετοιμασμένη στη σχετική διεθνή συζήτηση και θα αξιοποιήσει πλήρως την ισχύ που έχει ανακτήσει την τελευταία τριετία. «Θα κλείσουμε και αυτή την πληγή που δημιούργησαν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο αν. ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι προφανώς και δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί η διαπραγματευτική ατζέντα της χώρας, ωστόσο υπενθύμισε ότι ο σύνθετος γεωγραφικός προσδιορισμός στην ονομασία της ΠΓΔΜ αποτελούσε πρόταση της Αριστεράς από παλιά, όταν πολλοί πολιτικοί λειτουργούσαν εν εξάλλω. 

«Αυτοί που σήμερα κόπτονται για την εθνική ταυτότητα, δεν βοήθησαν ποτέ με ουσιαστικό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα. Δεν διαπραγματεύθηκαν για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Εμείς, παραμένουμε σοβαροί και ήρεμοι, και γνωρίζουμε ότι με τη στρατηγική του υπουργείου Εξωτερικών και την εισήγηση του πρωθυπουργού, θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει θέμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά «και εμείς και οι κυβερνητικοί μας εταίροι γνωρίζουμε πόσο κομβικό είναι το διακύβευμα για το μέλλον της χώρας. Δηλαδή, η δυνατότητα να ξανασταθούμε στα πόδια μας, με την κοινωνία όρθια, να επιστρέψει η δικαιοσύνη, η ισονομία, η ισότητα, η διαφάνεια στην πολιτική και ο δημοκρατικός τρόπος σκέψης».

ΣΕΚΑΠ: Ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου

Ως προς το θέμα που έχει ανακύψει με την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ο αν. ΥΠΕΝ ξεκαθάρισε ότι αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το γεγονός ότι κατά τη διεξαγωγή της δημοπρασίας δεν ήταν ενήμεροι οι διαγωνιζόμενοι, συνεπώς υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες εκείνης της περιόδου, τις οποίες σήμερα η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να αποκρύψει, αν και το διαψεύδει ο πρώην υπουργός κ. Κοντός.

Επίσης, επεσήμανε και το γεγονός ότι υπάρχουν και αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, όπου την ίδια στιγμή απαλλάσσουν ποινικά την παλιά διοίκηση της εταιρείας και από την άλλη της επιβάλλουν πρόστιμο.