Στην 36η Θέση Κατατάσσεται η Ελλάδα σε Διεθνή Αξιολόγηση της ‘Πράσινης’ Απόδοσης

Στην 36η Θέση Κατατάσσεται η Ελλάδα σε Διεθνή Αξιολόγηση της ‘Πράσινης’ Απόδοσης
της Χρ. Μήτση
Τετ, 3 Ιανουαρίου 2018 - 12:27
Η Ελλάδα κατετάγη 36η σε μία αξιολόγηση 56 χωρών και της ΕΕ ως συνόλου αναφορικά σε εθνικές περιβαλλοντικές πρακτικές και συμπεριφορές που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή. Ο Δείκτης Απόδοσης της Κλιματικής Αλλαγής (Climate Change Performance Index - CCPI) αξιολογεί τις πράσινες επιδόσεις των 56 χωρών και συνολικά της ΕΕ

Η Ελλάδα κατετάγη 36η σε μία αξιολόγηση 56 χωρών και της ΕΕ ως συνόλου αναφορικά σε εθνικές περιβαλλοντικές πρακτικές και συμπεριφορές που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή.

Ο Δείκτης Απόδοσης της Κλιματικής Αλλαγής ( Climate Change Performance Index - CCPI) αξιολογεί τις πράσινες επιδόσεις των 56 χωρών και συνολικά της ΕΕ, με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα στοιχεία που αφορούν την ενεργειακή απόδοση και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Τα τρία αυτά κριτήρια αποτελούν το 80% της συνολικής βαθμολογίας του CCPI, ενώ το υπόλοιπο 20% διαμορφώνεται από τις γνώμες 300 εμπειρογνωμόνων για το κλίμα από όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια αξιολόγηση βάσει του δείκτη CCPI


Η κατάταξη που αναφέρεται στη συνέχεια λαμβάνει υπόψη της ότι οι πρώτες τρεις θέσεις έμειναν κενές για να υποδείξουν ότι κανένα από τα κράτη που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση δεν πέτυχε «πολύ υψηλή» βαθμολογία. Στο χάρτη σημειώνονται με πράσινο χρώμα οι χώρες που έλαβαν «υψηλή» βαθμολογία, με κίτρινο εκείνες με «μέτρια», με πορτοκαλί όσες είχαν «χαμηλή» και με κόκκινο όσες είχαν «πολύ χαμηλή» βαθμολογία.

Αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών βάσει του δείκτη CCPI


Η Ελλάδα αξιολογήθηκε ως «χαμηλά» στον δείκτη CCPI, επιτυγχάνοντας συνολική βαθμολογία 47,86.

Στα επιμέρους χαρακτηριστικά που αξιολογήθηκαν, η χώρα μας εμφάνισε ιδιαίτερα ικανοποιητική επίδοση στην τάση της κατά κεφαλή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου (9η θέση), την τάση της κατά κεφαλή χρήση ενέργειας (11η θέση) και τους στόχους της χρήσης ενέργειας για το 2030 (15η θέση) βάσει της δέσμευσης για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα έλαβε απογοητευτική βαθμολογία σε ότι αφορά τον στόχο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 (42η θέση) και κυρίως σε ότι αφορά την εθνική πολιτική για την ‘πράσινη’ ενέργεια, όπου κατετάγη 55η επί του συνόλου των 57 (56 χώρες και η ΕΕ ως σύνολο).

Η Σαουδική Αραβία κρίθηκε ότι είναι η λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον χώρα με «πολύ χαμηλή» βαθμολογία μόλις 11,20, σημαντικά χαμηλότερη από άλλες χώρες στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, όπως το Ιράν (23,05) και η Νότια Κορέα (25,01).

Η έκθεση κατέταξε τις ΗΠΑ και την Αυστραλία στην 53η και 54η θέση στον κατάλογο αντίστοιχα, λόγω της επίμονης χρήσης άνθρακα. Η κατάταξη αυτή τις φέρνει περισσότερες από 15 θέσεις πίσω από το μεγαλύτερο εκπομπό αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη, την Κίνα, της οποίας ο δείκτης CCPI αντανακλά τη σταθερή πρόοδο της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.