Βίτσας: Προτροπές για Ανάταξη Αμυντικής Βιομηχανίας και Ναυπηγοεπισκευαστικού Τομέα

Βίτσας: Προτροπές για Ανάταξη Αμυντικής Βιομηχανίας και Ναυπηγοεπισκευαστικού Τομέα
energia.gr
Τετ, 24 Ιανουαρίου 2018 - 15:48
Προτροπές, προς τα Γενικά Επιτελεία "να μείνουν προσηλωμένα στη δουλειά τους", προς τη ΓΔΑΕΕ "να γίνει περισσότερο αντιγραφειοκρατική και περισσότερο ευέλικτη, στο να λύνει τα ζητήματα και πολύ πιο κοντά στην αμυντική βιομηχανία εν συνόλω" και προς τις αμυντικές βιομηχανίες να αναδείξουν όλες τις δυνατότητές τους και να αναπτύξουν και τις μεταξύ τους συνεργασίες και τις διεθνείς συνεργασίες, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας
Προτροπές, προς τα Γενικά Επιτελεία "να μείνουν προσηλωμένα στη δουλειά τους", προς τη ΓΔΑΕΕ "να γίνει περισσότερο αντιγραφειοκρατική και περισσότερο ευέλικτη, στο να λύνει τα ζητήματα και πολύ πιο κοντά στην αμυντική βιομηχανία εν συνόλω" και προς τις αμυντικές βιομηχανίες να αναδείξουν όλες τις δυνατότητές τους και να αναπτύξουν και τις μεταξύ τους συνεργασίες και τις διεθνείς συνεργασίες, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση κοπής της πίτας της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Αναλυτικά στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο ΑΝΥΕΘΑ ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

«Αυτό το χρονικό διάστημα πολλές φορές το κύριο καθήκον της ΓΔΑΕΕ δεν ήταν τόσο πολύ, λόγω και της δημοσιονομικής στενότητας, να ανοίγει φακέλους αλλά να κλείνει φακέλους. Δηλαδή, πράγματα τα οποία είχαν μείνει για χρόνια στα συρτάρια, προσπαθούμε να τα επιλύουμε με ένα άλλο τρόπο. Σήμερα όμως, είμαστε να θέση να κάνουμε ένα καλύτερο προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια. Ξέρουμε δηλαδή, τί ανάγκες έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και ξέρουμε, τουλάχιστον, τι υπόλοιπα μας μένουν για την επόμενη πενταετία. Που σημαίνει, ότι μπορούμε να πιέζουμε τα Επιτελεία ώστε να οργανώνουν τα πράγματα ποιο συγκεκριμένα.
Το 2018 θέλουμε να είναι, και θα είναι, μια πολύ σημαντική χρονιά και για τη ΓΔΑΕΕ και για όλους μας. Έχω αναγγείλει, στη Βουλή ότι το 2018, και μάλιστα πριν τον Μάιο, θα έχουμε τελειώσει με τον νόμο περί προμηθειών. Ήδη η ΓΔΑΕΕ έχει ολοκληρώσει το πρώτο κομμάτι. Από το Φεβρουάριο θα αρχίσει να γίνεται μια ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή. Σε αυτή θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας, μαζί με τα Επιτελεία, ώστε να έχουμε ένα νόμο αντιγραφειοκρατικό και ευέλικτο, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ένα νόμο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Μαζί με αυτό ολοκληρώνουμε το ζήτημα της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί μας βγαίνουν οι ανάγκες και τα περισσεύματα. Άρα μπορούμε να απαιτήσουμε και από τα Γενικά Επιτελεία τον προγραμματισμό, δηλαδή το τριετές, το πενταετές κλπ. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για να μπορεί και η ΓΔΑΕΕ να έχει έναν μπούσουλα.

Το 2018, όπως και το τέλος του 2017, είναι ένας χρόνος που στον προγραμματισμό του περιλαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. Τελικές αποφάσεις, που όσο αφορά τα ελικόπτερα τις πήραμε, τελικές αποφάσεις όσο αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, τελικές αποφάσεις όσο αφορά την ενίσχυση του Ναυτικού αλλά και του Στρατού Ξηράς. Και μπορούμε με αυτό τον τρόπο να σχηματίσουμε το πού το πάμε, με ποιο τρόπο εξασφαλίζουμε την άμυνα της χώρας.

Μέσα σε αυτή τη λογική η ΓΔΑΕΕ, βεβαίως, κάνει και κάτι παραπάνω, κάνει μια προσπάθεια να ενισχύσει την εξωστρεφή δραστηριότητα των αμυντικών βιομηχανιών. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις, με τη βοήθεια και άλλων φορέων του Δημοσίου, βοηθάει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με άλλες εταιρείες και άλλα κράτη παγκοσμίως.

Ένα ακόμα θέμα το οποίο θα λυθεί, και έχει μεγάλη σημασία, είναι το ζήτημα των Ναυπηγείων, του Ναυπηγοεπισκευαστικού Τομέα γενικότερα. Για εμάς στην Άμυνα, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, οι αλλαγές που θα γίνουν στα Ναυπηγεία, να ωθήσουν την ναυπηγοεπισκευαστική πολιτική μας σε ένα άλλο επίπεδο, ώστε να μπορέσει και αυτός ο κλάδος, ο οποίος είναι δυναμικός κλάδος αλλά σε «αχρησία» εδώ και μια δεκαετία, τουλάχιστον, να επανεκκινήσει και να μας δώσει κάποιες καινούργιες δυνατότητες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα στηριχτούμε σε εκείνες τις εταιρείες, οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την έννοια να τους δώσουμε τις δυνατότητες και τα όπλα, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να αναταχθούν. Αυτό σημαίνει, βέβαια, να έχουν και το προσωπικό που χρειάζονται αλλά και να κάνουν και συνεργασίες με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, ώστε να βγάζουν τη δραστηριότητά τους.

Αυτό δεν σημαίνει καθόλου, ότι θα λησμονήσουμε τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Χρειαζόμαστε και τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν.

Βάζοντας αυτό το ζήτημα και με τις προσπάθειες διεύρυνσης μέσω των συμμαχιών και των συμφωνιών που κάνουμε με άλλα κράτη στην περιοχή μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε και το νέο πλαίσιο που έχει εμφανιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερα να αξιοποιήσουμε την PESCO, σαν συμφωνία, για την οποία δουλέψαμε πάρα πολύ, ώστε να ενταχθούν και οι περιφερειακές επιχειρήσεις, ώστε όλο το αντικείμενο, όλο το budget που υπάρχει να μην πάει στις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες συνενώνονται.

Μαζί με τις ευχές μου, θέλω να ζητήσω από τη μια πλευρά, από τα Επιτελεία να μείνουν προσηλωμένα στη δουλειά τους και από τη ΓΔΑΕΕ να γίνει περισσότερο αντιγραφειοκρατική και περισσότερο ευέλικτη, στο να λύνει τα ζητήματα και πολύ πιο κοντά στην αμυντική βιομηχανία εν συνόλω και από την πλευρά των αμυντικών βιομηχανιών, να αναδείξουν όλες τις δυνατότητές τους αλλά να αναπτύξουν και τις μεταξύ τους συνεργασίες και τις διεθνείς συνεργασίες που μπορούν να επιτύχουν. Έχουμε αποδείξει ότι πολλά σε αυτό το επίπεδο μπορούμε να κάνουμε. Κλείνοντας να πω ότι κάναμε την πρώτη πιστοποίηση το 2017. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να κάνουμε αρκετές πιστοποιήσεις και αυτές να τις χρησιμοποιήσουμε μετά και στην εξαγωγική σας δραστηριότητα».