Με το ενδιάμεσο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ, που ανακοινώθηκε προχθές, Τρίτη, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση ότι ενεργοποιήθηκε, συνεργάζεται το σύνολο των συστημικών τραπεζών και οι περισσότερες συνεταιριστικές και άλλες τράπεζες. Επομένως, οι επιχειρήσεις πρέπει να απευθύνονται στις τράπεζες για την αξιοποίηση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου

Με το ενδιάμεσο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ, που ανακοινώθηκε προχθές, Τρίτη, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση ότι ενεργοποιήθηκε, συνεργάζεται το σύνολο των συστημικών τραπεζών και οι περισσότερες συνεταιριστικές και άλλες τράπεζες. Επομένως, οι επιχειρήσεις πρέπει να απευθύνονται στις τράπεζες για την αξιοποίηση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Τα Ταμεία Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ) έχουν στόχο τη δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων που στοχεύουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, στη βελτίωση των όρων δανεισμού και στην κάλυψη των κενών της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Επιπλέον, οι δημόσιοι πόροι που δίνονται στα ταμεία αυτού του είδους (εθνικοί η κοινοτικοί πόροι) επιστρέφουν στο κράτος, καθώς οι επιχειρηματίες αποπληρώνουν τα δάνειά τους κι έτσι μπορούν να επανεπενδυθούν για τον ίδιο σκοπό (είναι λοιπόν ανακυκλούμενοι πόροι με προφανές όφελος για τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικά). Ο παραπάνω στόχος υλοποιείται με τη δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων με δάνεια επιμερισμού κινδύνου και εγγυήσεις, δηλαδή, με την επένδυση σε Ταμεία Δανείων και σε Ταμεία Εγγυήσεων.

Τα δάνεια επιμερισμού ρίσκου αποτελούν χρηματοδοτικά εργαλεία που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό με καλύτερους όρους (π.χ. χαμηλά επιτόκια). Η χρηματοδότηση καλύπτεται συνδυαστικά από κρατική/κοινοτική ενίσχυση και δάνειο από τράπεζα. Η διευκόλυνση πρόσβασης σε δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους μειώνει το κόστος κεφαλαίου των επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ικανότητά τους να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και να αναπτύσσονται. Τα επιτόκια σε τέτοιου είδους προϊόντα είναι τουλάχιστον κατά 50% χαμηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα τραπεζικά επιτόκια.

Οι εγγυήσεις αποτελούν εργαλεία που επιτρέπουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε τραπεζικά προϊόντα με καλύτερους όρους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις. Οι εγγυήσεις αποτελούν εργαλεία υψηλής μόχλευσης. Μπορούν να υλοποιούνται είτε με την άμεση εγγύηση δανείων (ή άλλων προϊόντων) που παρέχει ο χρηματοδοτικός οργανισμός είτε ως εγγύηση μέρους ενός χαρτοφυλακίου (First loss portfolio guarantee).

Οι τελικοί αποδέκτες των ενισχύσεων τέτοιων ταμείων είναι, υπό σύσταση, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις και ιδίως πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας και όλων των τύπων των εταιρειών (ΑΕ, ΕΠΕ, κλπ).

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Ι (ΤΕΠΙΧ Ι) με Διαχειριστή το ΕΤΕΑΝ, ήταν χρηματοδοτικό μέσο που είχε πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο ταμείο αποπληρώνουν όλο το προηγούμενο διάστημα τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να έχουν επιστραφεί στο Δημόσιο ήδη περίπου 200 εκατ. ευρώ.