ΕΙΑ: Το Φυσικό Αέριο η Βασική Πηγή Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις ΗΠΑ την Επόμενη Διετία

ΕΙΑ: Το Φυσικό Αέριο η Βασική Πηγή Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις ΗΠΑ την Επόμενη Διετία
energia.gr
Πεμ, 25 Ιανουαρίου 2018 - 08:16
Το φυσικό αέριο αναμένεται να συνεχίσει να είναι ως και το 2019 η βασική πηγή ηλεκτροπαραγωγής στις ΗΠΑ. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή την περασμένη Δευτέρα η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ). Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΙΑ, το μερίδιο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ στο σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας αναμένεται να κυμανθεί στο 33% εφέτος και στο 34% το 2019. Το 2017 το εν λόγω μερίδιο ανήλθε στο 32%

Το φυσικό αέριο αναμένεται να συνεχίσει να είναι ως και το 2019 η βασική πηγή ηλεκτροπαραγωγής στις ΗΠΑ. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή την περασμένη Δευτέρα η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΙΑ, το μερίδιο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ στο σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας αναμένεται να κυμανθεί στο 33% εφέτος και στο 34% το 2019. Το 2017 το εν λόγω μερίδιο ανήλθε στο 32%.

Αναφορικά με το μερίδιο του άνθρακα, την πρωταρχική πηγή ενέργειας για δεκαετίες στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία αναφέρει ότι αναμένεται να ανέλθει στο 30% το 2018 – όπως και το 2017- ενώ προβλέπει μείωση του μεριδίου του στο 28% το 2019.

«Το μείγμα των ενεργειακών πηγών που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή συνεχίζει να μετατοπίζεται ανταποκρινόμενο στις αλλαγές στο κόστος των καυσίμων και στην ανάπτυξη των τεχνολογιών ΑΠΕ», σημειώνει η ΕΙΑ στην ανακοίνωσή της.

«Η ΕΙΑ αναμένει ότι το κόστος του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνει συγκριτικά ανταγωνιστικό ως προς τον ηλεκτρισμό με βάση τον άνθρακα για τα επόμενα δύο χρόνια», προσθέτει η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ενώ επισημαίνει ότι το μέσο κόστος του φυσικού αερίου για χρήση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού φέτος αναμένεται να μειωθεί κατά 2%,

«Οι διαχειριστές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έχουν προγραμματίσει να προσθέσουν 20 GW νέας δυναμικότητας από φυσικό αέριο, γεγονός που, αν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αύξηση στη δυναμικότητα του φυσικού αερίου από το 2004», τονίζει η ΕΙΑ.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχει προγραμματιστεί η απόσυρση μονάδων περίπου 13 GW δυναμικότητας με βάση τον άνθρακα το 2018.

Επιπλέον, η EIA προβλέπει ότι το μερίδιο των ΑΠΕ, πλην των υδροηλεκτρικών, στην ετήσια ηλεκτροπαραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται το 2019 να ξεπεράσει, για πρώτη φορά, το 10%.