Στις 16 Φεβρουαρίου έχει οριστεί η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Στην τελική φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν δύο σχήματα η κοινοπραξία υπό την ιταλική Snam με τη συμμετοχή των εταιρειών Fluxys (Βέλγιο) Gasunie (Ολλανδία) Enagas (Ισπανία) και η ισπανική εταιρεία Reganosa.

Στις 16 Φεβρουαρίου έχει οριστεί η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Στην τελική φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν δύο σχήματα η κοινοπραξία υπό την ιταλική Snam με τη συμμετοχή των εταιρειών Fluxys (Βέλγιο) Gasunie (Ολλανδία) Enagas (Ισπανία) και η ισπανική εταιρεία Reganosa.

Η Reganosa είναι η εταιρεία που ελέγχει το δίκτυο φυσικού αερίου της Γαλικίας και είχε χαρακτηριστεί ως το απόλυτο ... αουτσάιντερ του διαγωνισμού. Ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες η ισπανική εταιρεία εμφανίζεται να έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά μέσα από στρατηγικές κινήσεις και νέες συμμαχίες, εξέλιξη που ανεβάζει τον πήχη του ανταγωνισμού και ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα ακόμη και για την έκβαση του διαγωνισμού.

Η αρχή έγινε στις 9 Ιανουαρίου, όταν και επισφραγίστηκε η σύναψη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Reganosa, με τη ρουμανική εταιρεία αερίου Transgaz, με στόχο την κατάθεση κοινής προσφοράς στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ. Η Ρουμανική εταιρεία είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για το ΔΕΣΦΑ μαζί με το Γάλλο διαχειριστή GRTgaz, ωστόσο αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό για τυπικούς λόγους.

Το ενδιαφέρον στη συμφωνία μεταξύ Reganosa Transgaz είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη για την είσοδο και τρίτου παίκτη στην κοινοπραξία. Και πράγματι σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ( EBRD) η οποία αναμένεται να στηρίξει χρηματοδοτικά το σχήμα που θα διεκδικήσει το πλειοψηφικό πακέτο του ΔΕΣΦΑ. Εφόσον οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της EBRD, τότε ο διαγωνισμός αποκτά νέο ενδιαφέρον και το κυριότερο γεννά προσδοκίες για είσπραξη ακόμη καλύτερου τιμήματος από τους πωλητές (31% ΤΑΙΠΕΔ, 35% ΕΛΠΕ).

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα πώλησης του ΔΕΣΦΑ με τον προηγούμενο να κηρύσσεται άγονος παρά την προσφορά των 400 εκατ. ευρώ που είχε υποβληθεί από την εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν. Από το 2013 ωστόσο οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί, το ρίσκο χώρας έχει μειωθεί σημαντικά, το ταμείο του ΔΕΣΦΑ έχει βελτιωθεί ενώ επιπλέον η θέση της χώρας έχει ενισχυθεί στον ενεργειακό χάρτη με την κατασκευή του αγωγού TAP. Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι ο νέος διαγωνισμός μπορεί να πετύχει πολύ καλύτερο τίμημα.

Να σημειωθεί τέλος ότι για την πώληση του ΔΕΣΦΑ υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα δύο προαπαιτούμενα τα οποία μάλιστα αναφέρονται και στην πρόσφατη αναθεώρηση του μνημονίου. Η πρώτη αφορά στην τροποποίηση της νομοθεσίας εντός του Φεβρουαρίου με στόχο να προχωρήσει πιο γρήγορα η πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενώ η δεύτερη αφορά στην έκδοση της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής που θα εγκρίνει τη συμφωνία μετόχων ( SHA). Στο κείμενο του μνημονίου σημειώνεται η πώληση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος να συνιστά πρόκληση για την κυβέρνηση όπως επισημαίνουν και οι θεσμοί.

 

(Πηγή: capital.gr)