Στην τελική ευθεία μπαίνει αυτή την εβδομάδα ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ καθώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών, που έχει ορίσει το ΤΑΙΠΕΔ, είναι η ερχόμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.

Στην τελική ευθεία μπαίνει αυτή την εβδομάδα ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ καθώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών, που έχει ορίσει το ΤΑΙΠΕΔ, είναι η ερχόμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.

Τα δύο επενδυτικά σχήματα που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση και αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να καταθέσουν προτάσεις είναι από τη μία πλευρά η κοινοπραξία των Snam S.p.A. (Ιταλία), Enagás Internacional S.L.U. (Ισπανία), Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία) και από την άλλη, η ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A - Reganosa (Διαχειριστής στην περιοχή της Γαλικίας), με τη ρουμανική Transgaz (Διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου της Ρουμανίας).

Το τελευταίο σχήμα μορφοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου, όταν οι Ρουμάνοι ανακοίνωσαν ότι οι μέτοχοί τους αποδέχονται την πρόταση συνεργασίας της Reganosa για τη διεκδίκηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η Transgaz είχε συμμετάσχει και στην πρώτη περίοδο της υποβολής προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά δεν προκρίθηκαν καθώς με τους όρους του διαγωνισμού εκείνης της φάσης δεν είχαν το δικαίωμα να κατέβουν μόνοι τους στον επόμενο γύρο. Η σύμπραξη των δύο εταιριών γέννησε μάλιστα και προσδοκίες για «δυνατή μάχη» στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Η τελευταία φάση της αποκρατικοποίησης λοιπόν, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, λήγει κανονικά την ερχόμενη Παρασκευή και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τίμημα που θα προσφέρουν για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι από το 66%, το 31% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Τα ΕΛ.ΠΕ έχουν διαμηνύσει με κάθε τρόπο πως αποδεκτό είναι τίμημα πολύ υψηλότερο των 400 εκατ. ευρώ, λόγω της θεαματικής βελτίωσης των αποτελεσμάτων του ΔΕΣΦΑ, αλλά και επειδή έχει αλλάξει και το κλίμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τη θέση αυτή συμμερίζεται και η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι προσφορά 400 εκατ. ευρώ είχε δώσει στον προηγούμενο διαγωνισμό η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar, με αποτέλεσμα τότε να αναδειχθεί ως προτιμητέος επενδυτής.

Ο Διαχειριστής για το 2017 φαίνεται ότι εμφανίζει κέρδη 94 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Αποτελέσματα που συνηγορούν στην προσέλκυση υψηλών προσφορών, με δεδομένο και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

(Πηγή: euro2day.gr)