Η εξάρτηση των κρατών της ΕΕ από το φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί και άλλο μέχρι το 2040 και να φθάσει στο 83% από το 70% που είναι σήμερα. Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Κανιέτε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο σημειώνοντας ότι «το αέριο παραμένει μια σημαντική πηγή ενέργειας για την ΕΕ, η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές βαίνει αυξανόμενη ενώ αυτή τη στιγμή εισάγει το 70% του αερίου που χρειάζεται».

Η εξάρτηση των κρατών της ΕΕ από το φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί και άλλο μέχρι το 2040 και να φθάσει στο 83% από το 70% που είναι σήμερα. Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Κανιέτε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο σημειώνοντας ότι «το αέριο παραμένει μια σημαντική πηγή ενέργειας για την ΕΕ, η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές βαίνει αυξανόμενη ενώ αυτή τη στιγμή εισάγει το 70% του αερίου που χρειάζεται». Παράλληλα, σημείωσε ότι η παραγωγή αερίου στην Ευρώπη μειώνεται επισημαίνοντας ότι είναι καίριας σημασίας ο Νότιος Διάδρομος για την προμήθεια αερίου των ευρωπαϊκών κρατών σημειώνοντας παράλληλα ότι η προμήθεια διαμέσου της συγκεκριμένης διόδου θα επιτρέψει την παράλληλη διεξαγωγή ενός διαλόγου με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου (ΤΑP) αποτελεί μείζονα συνιστώσα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. Ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει ο TAP στην υλοποίηση αυτού του οράματος δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή σημαντικών οικονομικών οφελών, αλλά επιπλέον διασφαλίζει για τις επόμενες δεκαετίες τη βιωσιμότητα μιας εκ των σημαντικότερων οδών μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη.

Ο αγωγός μπορεί να προσφέρει μια νέα πηγή αερίου με τη σύνδεσή του με υφιστάμενες και προβλεπόμενες υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αντιστροφής ροής μέσω διασυνδετήριου αγωγού με τη γραμμή Kula-Σιδηρόκαστρο, και/ή προτεινόμενης σύνδεσης με τον προτεινόμενο Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (Interconnector Greece Bulgaria - IGB).

Παράλληλα, το φυσικό αέριο της Κασπίας μπορεί να φτάσει τις αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εξαρτώνται επί του παρόντος από έναν και μοναδικό προμηθευτή. Ο TAP συνεργάζεται με τους κατασκευαστές του προβλεπόμενου Αγωγού Ιονίου - Αδριατικής (IAP) και συζητά δυνατότητες σύνδεσης με αγορές της Νότιας Κροατίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στις οποίες δεν φτάνει επί του παρόντος το φυσικό αέριο.

Το μήκος του αγωγού στην Ελλάδα είναι περίπου 550 χλμ, διασχίζει 1.693 δρόμους, 722 ποτάμια και 20 σιδηροδρομικές γραμμές.

Ο TAP αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, αξίας 1,5 δις. ευρώ, η οποία αναμένεται ότι θα παράσχει περί τις 2.000 θέσεις εργασίας ενώ θα υπάρξουν επιπλέον θέσεις από τον έμμεσο αντίκτυπο (π.χ περίπου 200 άτομα ασχολούνται με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς κλπ)»

Το έργο επηρεάζει 100 κοινότητες, 30 δήμους και τρεις περιφέρειες ενώ ο TAP συνεργάζεται με 150 ελληνικές επιχειρήσεις.

 

(Πηγή: insider.gr)