Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τόσο από τη Ρωσία, όσο και από τη Νορβηγία έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2017, σύμφωνα με την υπηρεσία συμβούλων για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, Rystad Energy.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τόσο από τη Ρωσία, όσο και από τη Νορβηγία έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2017, σύμφωνα με την υπηρεσία συμβούλων για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, Rystad Energy.

Το 2017, οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ανήλθαν σε 194 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ οι εξαγωγές της Νορβηγίας προς την Ευρώπη ανήλθαν σε 122 δισ. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Rystad Energy, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας παρουσίασαν αύξηση μεγαλύτερη των 15 δισ. κυβικών μέτρων σε σύγκριση με το 2016, ενώ η Νορβηγία αύξησε τις εξαγωγές της κατά 9 δισ. κυβικά μέτρα.

«Οι υψηλότερες εξαγωγές παρείχαν αξιόπιστο εφοδιασμό για την Ευρώπη και αποτελούν ένδειξη ότι η στρατηγική που ακολούθησε τόσο η Ρωσία, όσο και η Νορβηγία περιλάμβανε τη διατήρηση του μεριδίου τους στην αγορά, ωφελώντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς οι τιμές στη βορειοδυτική Ευρώπη παρέμειναν μάλλον σταθερές. Η στρατηγική αυτή είχε, επίσης, ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των νέων παραδόσεων αμερικανικού LNG εκτός της περιοχής, γεγονός που, με τη σειρά του, επέτρεψε στις ΗΠΑ να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, ανέφερε ο Carlos Torres- Diaz, αντιπρόεδρος της Rystad Energy για τις αγορές φυσικού αερίου.

Ενώ και οι δύο χώρες παρουσθιάζουν ανοδικές τάσεις παραγωγής από το 2014, η εταιρεία εκτιμά ότι η Ρωσία θα ενισχύσει περαιτέρω τη δεσπόζουσα θέση της, ενώ η νορβηγική παραγωγή θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά την παραγωγή φυσικού αερίου στη Ρωσία, ο Torres-Diaz σχολίασε ότι με την επέκταση της μονάδας LNG στη χερσόνησο Yamal και την ολοκλήρωση του αγωγού Power of Siberia αναμένεται να αυξηθούν οι εξαγωγές προς την Ασία.

Παράλληλα, τόνισε ότι η αυξημένη παραγωγή, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των έργων της Gazprom για τους αγωγούς Nord Stream II και Turkstam, δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερες εξαγωγές στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί την κύρια αγορά της Ρωσίας.

Επιπλέον, η εταιρεία προβλέπει μείωση για την ετήσια παραγωγή από πολλά βασικά πεδία φυσικού αερίου στη Νορβηγία, η οποία μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 10 δισ. κυβικά μέτρα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017. Αυτό αναμένεται να αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από την αύξηση της προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής αερίου κατά 8,6 δισ. κυβικά μέτρα η οποία αναμένεται την ίδια περίοδο ως αποτέλεσμα της εκκίνησης του πεδίου Aasta Hansteen, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα από την ξηρά, βορειοδυτικά του Sandnessjoen στην κομητεία Nordland της Νορβηγίας. Ομοίως, η παραγωγή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται.