Συνάντηση Τραμπ με Εκπροσώπους της Βιομηχανίας για τις Μεταρρυθμίσεις της Νομοθεσίας για τα Βιοκαύσιμα

Συνάντηση Τραμπ με Εκπροσώπους της Βιομηχανίας για τις Μεταρρυθμίσεις της Νομοθεσίας για τα Βιοκαύσιμα
energia.gr
Πεμ, 1 Μαρτίου 2018 - 12:03
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έχει σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους της βιομηχανίας πετρελαίου και καλαμποκιού με στόχο την εξεύρεση κοινών θέσεων για τις μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία των βιοκαυσίμων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έχει σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους της βιομηχανίας πετρελαίου και καλαμποκιού με στόχο την εξεύρεση κοινών θέσεων για τις μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία των βιοκαυσίμων.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες στον Λευκό Οίκο για το νόμο αναφορικά με τα πρότυπα για τα βιοκαύσιμα ( US Renewable Fuel Standard -RFS). Ο νόμος αυτός υποχρεώνει τα διυλιστήρια να προχωρούν σε μίξη των συμβατικών καυσίμων που παράγουν με βιοκαύσιμα. Ένα τέτοιο βιοκαύσιμο είναι και η αιθανόλη, που έχει βάση παραγωγής το καλαμπόκι.

Την προηγούμενη εβδομάδα,η εταιρία διύλισης Philadelphia Energy Solutions στην σημαντική -εκλογικά- πολιτεία της Πενσιλβάνια απέδωσε την πτώχευσή της στο νόμο αυτό.

Η συνάντηση που έγινε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές Τσακ Γκράσλεϊ και Τζονί Ερνστ να εκφράζουν την αντίθεσή τους στις προτεινόμενες αλλαγές, χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειες που κάνει ο Λευκός Οίκος για την εφαρμογή του νόμου από τα διυλιστήρια ως μία απειλή για τους αγρότες.

Στη σημερινή συνάντηση, επιπλέον των Γκράσλεϊ και Ερνστ, θα λάβουν μέρος και οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Πατ Τούμεϊ από τις πολιτείες του Τέξας και της Πενσιλβάνιας που διαθέτουν διυλιστήρια.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ θα εκπροσωπηθεί από στελέχη των διυλιστηρίων Valero Energy Corp, Monroe Energy και PBF Energy Inc, μαζί με εκπροσώπους του συνδικάτου των εργαζόμενων της χρεοκοπημένης PES, που ήταν το μεγαλύτερο και παλαιότερο διυλιστήριο στην Ανατολική Ακτή.

Η βιομηχανία παραγωγής βιοκαυσίμων θα εκπροσωπηθεί, μεταξύ άλλων, από στελέχη των μεγαλύτερων εταιριών παραγωγής (POET και Green Plains Inc).

Από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, τον πρόεδρο Τραμπ θα συνοδεύουν στη συνάντηση ο υπεύθυνος της Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, Σκοτ Προύιτ και ο υπουργός Εσωτερικών Ράιαν Ζίνκε, αντικαθιστώντας τον υπουργό Γεωργίας, Σόνι Πέρντιου, που θα απουσιάζει στην Καλιφόρνια.

Το γραφείο του Κρουζ, αλλά και η POET, επιβεβαίωσαν στο Reuters την παρουσία τους στη σημερινή συνάντηση. Οι άλλες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σύμφωνα με το νόμο για τα RFS, τα διυλιστήρια πρέπει να καλύπτουν το οικονομικό κόστος της αυξανόμενης ποσότητας βιοκαυσίμων που χρησιμοποιούν από την αύξηση των τιμών στη βενζίνη και το πετρέλαιο σε ετήσια βάση. Προκειμένου να αποδείξουν τη συμμόρφωσή τους με τα προβλεπόμενα από το νόμο, συγκεντρώνουν ειδικές ‘πιστωτικές μονάδες’ (RINs) τις οποίες είτε τις κερδίζουν από το βαθμό συμμόρφωσής τους, είτε μπορούν να τις αγοράσουν. Το κόστος αγοράς των RINs έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος των διυλιστηρίων που δε διαθέτουν εγκαταστάσεις πρόσμιξης των συμβατικών καυσίμων με βιοκαύσιμα.

Στην προηγούμενη συνάντηση που έγινε την Τρίτη, ο γερουσιαστής Γκράσλεϊ και η γερουσιαστής Ερνστ ερωτήθηκαν σχετικά με την υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή αγοράς των RINs, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμβιβαστική λύση, που θα επιτρέπει τη διεύρυνση των πωλήσεων βενζίνης με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αιθανόλη.

Οι δύο γερουσιαστές θεωρούν ότι η υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή των RINs δεν εξυπηρετεί εξίσου τη βιομηχανία συμβατικών καυσίμων και αυτή των βιοκαυσίμων.

Ο Πέρντιου χθες προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες μεταξύ των αγροτών για την αναθεώρηση του νόμου RFS από τον Τραμπ με τρόπο βλαπτικό, όπως υποστηρίζεται, για τα συμφέροντά τους. «Μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών του καλαμποκιού, των βιοκαυσίμων και του νόμου RFS. Βρίσκομαι στο πλευρό του και στο πλευρό σας», δήλωσε σε εκδήλωση στην Καλιφόρνια.