Μια νέα μεγάλη συμφωνία έχει στα σκαριά ο όμιλος του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου για τη ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers), σε μία περίοδο που φαίνεται να ανακάμπτει και η εισηγμένη στον Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία ηγείται η Dryships.

Μια νέα μεγάλη συμφωνία έχει στα σκαριά ο όμιλος του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου για τη ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers), σε μία περίοδο που φαίνεται να ανακάμπτει και η εισηγμένη στον Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία ηγείται η Dryships. Ειδικότερα, η TMS Cardiff Gas, η ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου που δραστηριοποιείται στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), έχει τοποθετήσει παραγγελία για επτά πλοία LNG Carriers μεταφορικής ικανότητας 156.000 κυβικών μέτρων το ένα, στα κορεατικά ναυπηγεία Samsung Heavy Industries.

Η συμφωνία προβλέπει, όπως αναφέρει το Fairplay, την άμεση παραγγελία τεσσάρων LNG Carriers και μία option για επιπλέον τρία νεότευκτα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο όμιλος του Γιώργου Οικονόμου και ειδικά η TMS Cardiff, που διευθύνεται από τον γιο του Χρήστο Οικονόμου, με την παραγγελία αυτή εδραιώνει την ηγετική παρουσία του στον κλάδο των LNG Carriers, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές για το μέλλον.

Παράλληλα, ο όμιλος ενισχύει την πολυσχιδή δραστηριότητά του, η οποία εκτείνεται εκτός από τα LNG Carriers, στα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, στα δεξαμενόπλοια, στα πλοία offshore κ.ά.

Επισημαίνεται ότι η TMS Cardiff Gas ήταν από τις πρώτες ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες που άνοιξαν τον χορό των νέων παραγγελιών στις αρχές του 2018. Στις 4 Ιανουαρίου προχώρησε στην παραγγελία ενός LNG Carrier μεταφορικής ικανότητας 174.000 κυβικών μέτρων στα ναυπηγεία της Hyundai Heavy Industries. Τελικά, η παραγγελία αυτή συμπληρώθηκε και αφορά πλέον τρία LNG Carriers και εντάσσεται στο πλαίσιο των τότε δηλώσεων της Gardiff Gas για μία παραγγελία που ήταν η πρώτη μιας σειράς «X Carrier» πλοίων LNG Carriers.

H περαιτέρω μεγέθυνση του στόλου των LNG Carriers της TMS Cardiff Gas συνδέεται με την υπογραφή στις αρχές του έτους ενός μακροχρόνιου ναυλοσυμφώνου που εξασφάλισε με την TOTAL. Η TOTAL είναι ένας σημαντικός πελάτης για την TMS Cardiff Gas και προσβλέπει στην παροχή υπηρεσιών πρώτης τάξης στον κλάδο του LNG, καθώς ο γαλλικός όμιλος συνεχίζει την επέκτασή του στον τομέα, δήλωσε τότε ο κ. Χρήστος Οικονόμου. Η TMS Cardiff Gas, που ιδρύθηκε το 2011, ελέγχεται από τον κ. Χρήστο Οικονόμου, γιο του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, ενώ ο εν ενεργεία στόλος της εταιρείας περιλαμβάνει έξι LNG Carriers και τέσσερα Very Large Gas Carrier (VLGC).

Σύμφωνα με την IHS Markit Maritime Portal, την περίοδο αυτή υπάρχουν συνολικά 101 LNG carriers υπό ναυπήγηση μεταφορικής ικανότητας 15,7 εκατ. κυβικών μέτρων, ενώ ο εν ενεργεία παγκόσμιος στόλος αποτελείται από 500 πλοία 70,68 εκατ. κυβικών μέτρων συνολικής μεταφορικής ικανότητας.

Να σημειωθεί ακόμη ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο κ. Γιώργος Οικονόμου ανακοίνωσε την ίδρυση μιας νέας εταιρείας, της Gas Ships Limited Inc, η οποία προέκυψε με απόσχιση (spin off) από την εισηγμένη DryShips. Η Gas Ships θα δραστηριοποιείται στον τομέα μεταφοράς υγραερίου και θα διαθέτει αρχικά έναν στόλο από τέσσερα πλοία μεταφοράς υγραερίου κατηγορίας Very Large Gas Carrier (VLGC), τα οποία μέχρι τώρα περιλαμβάνονται στον στόλο της DryShips. H DryShips θα διαθέσει το 49% των μετοχών της Gas Ship και θα διατηρήσει το 51%.

 

(Πηγή: «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)