Στο τέλος της εβδομάδας θα αποσφραγιστούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΤΑΙΠΕΔ οι οικονομικές προσφορές των δύο κοινοπρακτικών σχημάτων που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Οι δύο «μνηστήρες» υπέβαλαν τις προσφορές τους την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, ενώ ήδη βαίνει προς ολοκλήρωση ο έλεγχος από το ΤΑΙΠΕΔ των τεχνικών προϋποθέσεων

Στο τέλος της εβδομάδας θα αποσφραγιστούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΤΑΙΠΕΔ οι οικονομικές προσφορές των δύο κοινοπρακτικών σχημάτων που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Οι δύο «μνηστήρες» υπέβαλαν τις προσφορές τους την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, ενώ ήδη βαίνει προς ολοκλήρωση ο έλεγχος από το ΤΑΙΠΕΔ των τεχνικών προϋποθέσεων, ο οποίος σύμφωνα με τη διαδικασία πρέπει να προηγηθεί.

Μέλη της πρώτης κοινοπραξίας που διεκδικεί το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) είναι οι Snam και Enagas, διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Ισπανίας αντίστοιχα, καθώς και η βελγική Fluxys η οποία δραστηριοποιείται στις ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου. Και οι τρεις είναι επίσης μέτοχοι του TAP.

Το δεύτερο σχήμα που διεκδικεί τον ΔΕΣΦΑ αποτελείται από τη Reganosa, την Transgaz και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD). Οι δύο πρώτες εταιρείες είναι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ισπανίας και της Ρουμανίας, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή της EBRD «κλείδωσε» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς το δ.σ. της τράπεζας έλαβε τη σχετική απόφαση το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου, δηλαδή λίγες μόλις ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Η παρουσία της EBRD θέτει εν αμφιβόλω τον χαρακτηρισμό της πρώτης κοινοπραξίας ως του απόλυτου φαβορί και αποτελεί μία ακόμη ένδειξη, μαζί με τα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα του ΔΕΣΦΑ το 2017, για την προοπτική διαμόρφωσης του τιμήματος εξαγοράς πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά πάντως τη διαδικασία μετά το «άνοιγμα» των φακέλων, αν το ΤΑΙΠΕΔ ακολουθήσει την πρακτική που κατά κανόνα έχει τηρήσει στις αποκρατικοποιήσεις που έχει «τρέξει» έως τώρα, στη συνέχεια θα ζητήσει βελτιωμένες προσφορές - είτε μόνο από την κοινοπραξία που έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά, είτε και από τα δύο σχήματα.

 

(Πηγή: «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)