Απροκάλυπτα απειλεί η Τουρκία όσους δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και προειδοποιεί με κτυπήματα, εάν προβούν σε κινήσεις που δεν θα τυγχάνουν έγκρισης από την Άγκυρα. Εν ολίγοις όσες εταιρείες έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και οι οποίες έχουν αρχίσει ή προτίθενται να αρχίσουν έρευνες στην ΑΟΖ, αποτελούν –σύμφωνα με την τουρκική προσέγγιση– πιθανούς στόχους.

Απροκάλυπτα απειλεί η Τουρκία όσους δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και προειδοποιεί με κτυπήματα, εάν προβούν σε κινήσεις που δεν θα τυγχάνουν έγκρισης από την Άγκυρα. Εν ολίγοις όσες εταιρείες έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και οι οποίες έχουν αρχίσει ή προτίθενται να αρχίσουν έρευνες στην ΑΟΖ, αποτελούν –σύμφωνα με την τουρκική προσέγγιση– πιθανούς στόχους. Και αυτό γιατί, δεν έχουν λάβει και δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουν τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας για τις δραστηριότητές τους αυτές.

Οι νέες απειλές περί εντολής από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για κτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο, προήλθαν από τον σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ. Γνωστός μεν για τις γραφικές του τοποθετήσεις ο Γιγίτ Μπουλούτ, αλλά τα όσα ανέφερε σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης αποτυπώνουν μια τάση που υπάρχει στην Άγκυρα. Εξάλλου, υπήρξαν και δηλώσεις του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες δεν απέχουν πολύ από τα όσα υποστήριξε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου.

Υπό τη σκιά των απειλών και προκλήσεων της Άγκυρας οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας θα έχουν σήμερα (σ.σ. χθες) συνάντηση στην Αθήνα, προκειμένου να εξετάσουν όλα τα ζητήματα. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην ελληνική πρωτεύουσα ως ΥΠΕΞ, και αναμένεται να συζητήσει με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες. Θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τις τουρκικές απειλές, οι οποίες απασχολούν καθημερινά τις δύο χώρες. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο νέος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.

Στην Αθήνα για την πραγματοποίηση μιας δικής του σειράς επαφών με αντικείμενο το Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας, θα βρίσκεται την ίδια περίοδο με τον Ν. Χριστοδουλίδη και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

 

Κυπριακό: Ψάχνουν το κλειδί για την επανεκκίνηση

Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τρόποι επανεκκίνησης στο Κυπριακό. Παρά τη θέληση των δύο ηγετών για άτυπη συνάντηση το κλίμα παραμένει αρνητικό. Η τουρκική πλευρά απέρριψε εμπλοκή απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ γιατί ήταν Γάλλος.

 

(Πηγή: «Ο Φιλελεύθερος»)