«Το 2018 είναι το κρίσιμο έτος όπου τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Μια μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης».

«Το 2018 είναι το κρίσιμο έτος όπου τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Μια μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αρχίζοντας την ομιλία του στην 2η Συνάντηση των Αθηνών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με θέμα: «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Οικονομική Δημοκρατία: μοχλοί ανάπτυξης και καινοτομίας», που οργανώνεται από την Γενική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, λίγο νωρίτερα, στην ομιλία του, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που επισκέπτεται πρωθυπουργός της χώρας τις εργασίες της Συνομοσπονδίας.

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, παρά την κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης και το χάσμα στο κόστος δανεισμού ανάμεσα στο βορρά και τον ευρωπαϊκό νότο, έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή» και «είναι να συμβάλει ως πρωτεργάτης, και όχι ως κομπάρσος, στην εθνική προσπάθεια να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της απασχόλησης». Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει πλέον σε τάξη. Οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος και οικονομικής εμπιστοσύνης ανακάμπτουν» και «είναι ενθαρρυντικό ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος - διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό, με 6.000 περισσότερες συστάσεις από διαγραφές».

 

Σταδιακά ανοδική πορεία

Σύμφωνα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα σημείωσε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο, είπε ο πρωθυπουργός, γεγονός που καταδεικνύει, κατά τους διεθνώς αποδεκτούς ορισμούς, «ότι η ύφεση τερματίστηκε αισίως, μετά από 10 συνεχόμενα έτη» και όπως προβλέπουν οι διεθνείς αναλυτές, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα υπερβαίνουν το 2% τα επόμενα έτη. «Δεν πρόκειται δηλαδή για μια εύθραυστη, συγκυριακή ανάκαμψη, αλλά για μια σταδιακά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας» τόνισε. «Αυτό που σήμερα πρέπει να μας απασχολήσει όλους, δεν είναι πια το τέλος της καταιγίδας, αλλά η επόμενη μέρα» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «είμαστε έτοιμοι και προετοιμαζόμαστε για το "μετά" της ελληνικής οικονομίας» ενώ κάλεσε, για μία ακόμα φορά, σε συστράτευση, όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, «για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», τονίζοντας ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δυναμική επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο».

 

Δέσμευση για μείωση της φορολογίας

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη αναστροφής της «τρομακτικής αποεπένδυσης, της τάξης του 70%» στα χρόνια της κρίσης, προσθέτοντας ότι «αν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι επενδύσεις, δείχνουν το παραγωγικό βάθος μιας οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν έκταση και ζωτικότητα σε όλο το οικονομικό σύστημα». Παρουσιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξεκίνησε από το ζήτημα της φορολογίας, χαρακτηρίζοντάς το φλέγον, ωστόσο, όπως σημείωσε, χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση και όχι την «απλουστευτική και ξεπερασμένη από τη διεθνή πραγματικότητα, θέση της αντιπολίτευσης ότι όλα είναι ζήτημα φορολογικών συντελεστών». «Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε υπάρχουν μαγικές λύσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, παραδεχόμενος ότι όντως η φορολογία «είναι υψηλή για τις επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες».

«Είναι στόχος και δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε στη μείωσή της, με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο» ανάφερε, προσθέτοντας ότι «η μείωση της, όμως, υπακούει σε μια ιστορική πραγματικότητα και δεν είναι ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «αποτελεί ωμή και συνειδητή παραπλάνηση να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ιδιαίτερα απέναντι σε σας, ότι σε μια μέρα μπορεί να εξαλείψει μεμιάς όλα τα φορολογικά βάρη, ότι είναι θέμα βούλησης, πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς, τους οποίους η χώρα κουβαλάει».

Επίσης, «η σταδιακή μείωση της φορολογίας, είναι αναμφίβολα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη μέρα, απαιτεί όμως συγκεκριμένα βήματα. Αυτό λοιπόν που σήμερα εγώ θέλω να δεσμευτώ ενώπιόν σας, δεν είναι μαγικές λύσεις αλλά ότι υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Θα επιτευχθεί και θα είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα, όχι μαγικών, αλλά της δικής μας στοχευμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς. Αποτέλεσμα των κόπων του ελληνικού λαού που επιτέλους αρχίζουν να πιάνουν τόπο», τόνισε ακόμη. Όπως είπε, «η κρίση πίεσε την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και τις οδήγησε στα όρια τους. Αντέξαμε, αντέξατε», ανέφερε «και σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα.

Η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, παρά την κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης και το χάσμα στο κόστος δανεισμού ανάμεσα στο βορρά και τον ευρωπαϊκό νότο, έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, δεν εγκατέλειψε την κοινωνική της αναφορά και σήμερα είναι έτοιμη να συμβάλει ως πρωτεργάτης, και όχι ως κομπάρσος, στην εθνική προσπάθεια να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, το στοίχημα δηλαδή για το μέλλον αυτού του τόπου». Μόνο που, όπως παρατήρησε, τη φορά αυτή ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει σε στέρεες βάσεις.

«Εγώ προσωπικά, και όλη η κυβέρνηση είμαστε εδώ να ανταλλάξουμε απόψεις, με ουσιαστικό, διαρκή, ανοιχτό, ειλικρινή διάλογο και να αντιμετωπίσουμε, πιστεύω αποφασιστικά και αποτελεσματικά τις προκλήσεις μας που είναι μπροστά μας, είναι κρίσιμες και σημαντικές».

 

Απαιτείται η συνεργασία όλων

Σε αυτόν τον αγώνα «να αισθανθούμε ότι όλοι μας είμαστε σύμμαχοι. Όλοι μας είμαστε στο ίδιο σκάφος και όχι μόνο πρέπει να ξεπεράσει τις φορτούνες, αλλά να πλεύσει προς τα μπρος -και για αυτό χρειάζεται η προσπάθεια και συνεργασία όλων μας», κατέληξε. Ενώ όπως είπε, «ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επί σειρά ετών, με την ευθύνη αυτών που σήμερα εμφανίζονται ως οι κατέχοντες τη μαγική φόρμουλα και οι αυτοαποκαλούμενοι φωστήρες της ανάπτυξης, υποχρέωσε τη χώρα στην εξυπηρέτηση ενός πρωτοφανώς διογκωμένου δημόσιου χρέους».

Προηγουμένως στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, είπε ότι «εξισορροπήσαμε την κατάσταση, και πλέον είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τις δαπάνες του κράτους, να πατάσσουμε τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τα αδήλωτα εισοδήματα, το όργιο σπατάλης στα συστήματα προμηθειών, βελτιώνοντας παράλληλα το φορολογικό μηχανισμό» και τόνισε ότι η φορολογία πρέπει να κατεβεί σε βιώσιμα επίπεδα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

«Η ρύθμιση του χρέους που επίκειται το προσεχές διάστημα θα λάβει σοβαρά υπόψη αυτήν την παράμετρο. Και φυσικά ήδη στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 29 στο 26%» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι στον καινούριο αναπτυξιακό νόμο προβλέπονται φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία και ήδη αρκετές επιχειρήσεις επωφελούνται. Σημείωσε ωστόσο, ότι δεν γίνονται όλα με ένα μαγικό τρόπο αλλά η «σταδιακή μείωση της φορολογίας, είναι αναμφίβολα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη μέρα» και υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι τα αποτελέσματα των κόπων του ελληνικού λαού, επιτέλους αρχίζουν να πιάνουν τόπο.

Ο αναπτυξιακός νόμος, θα αποτελέσει τον καταλύτη στη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο, με μία σειρά παρεμβάσεων, συντονίζει τα κίνητρα με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες σε κλάδους όπως είναι η αγροτοδιατροφική παραγωγή και η μεταποίηση, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, η ενέργεια και οι μεταφορές, ενώ ευνοεί τα επιχειρηματικά σχέδια έντασης γνώσης και εξειδικευμένους κλάδους εντάσεως εργασίας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε, ξεκινούν το επόμενο διάστημα, δυο νέα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου συνολικού ύψους 300 εκατ. Ευρώ, το «Συνέργειες και Δικτυώσεις» και το «Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜμΕ». Ειδικότερα, για το νέο αναπτυξιακό νόμο, είπε ότι στοχεύει να καλλιεργήσει την κουλτούρα συνεργασίας, και να υποβοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση τη δικτύωση, τη διασυνδεσιμότητα και τις επιχειρηματικές συνέργειες δια μέσω της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. «Καθιστούμε τη δομή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, από παράγοντα υστέρησης, σε ευκαιρία και πλεονέκτημα στην κατάκτηση νέων αγορών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε δε, ότι στο ζήτημα της χρηματοδότησης, «καταλάβαμε την πρώτη θέση στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ήμασταν πάλι πρώτοι στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020». Επίσης ανέφερε ότι :

  • «Δημιουργήσαμε νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΤΕΠΙΧ 2, το equifund, το νέο εξοικονομώ κατ' οίκον κ.α. τα οποία μέσω μόχλευσης μπορούν να κινητοποιήσουν πόρους ύψους σχεδόν 3 δισ. Ευρώ.
  • Το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία 2014-2020" θα ενισχύσει χρηματοδοτικά με 4,7 δισ. Ευρώ υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις και θα προωθήσει τη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς, καθώς και την κατάρτιση των εργαζομένων στις νέες δεξιότητες που χρειάζονται.
  • Για πρώτη φορά επίσης, δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο για μια πολύ σημαντική παρέμβαση που αφορά τις μικροπιστώσεις.
  • Προχωρούμε στη χρηματοδότηση και την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια έως 15.000 ευρώ, προκειμένου να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή για να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
  • Ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, αναπτύξαμε μια πολύ στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Το 2016 και το 2017 συμφωνήθηκαν με την Τράπεζα προγράμματα και έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας.
  • Οι συμφωνίες αυτές έφεραν επιπλέον 2 δισ. εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία μέσα στο 2017.
  • Για τα επόμενα τρία χρόνια έχουμε δρομολογήσει συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισ. που σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ μπορούν να προκαλέσουν νέες επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ».

 

Ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσα στο έτος

Στην ομιλία του κ. Τσίπρας εξήγγειλε, επίσης, την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσα στο έτος. «Έχουμε ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό και στις τεχνικές προδιαγραφές μέσα στο καλοκαίρι φιλοδοξούμε να έχουμε έτοιμο και το νομοθετικό πλαίσιο προς ψήφιση στη Βουλή», ανέφερε.

 

Υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Ενώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «το τραπεζικό μας σύστημα ανακτά σταδιακά την ευστάθεια του, με την δραστική παρέμβαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού λύνουμε το γόρδιο δεσμό της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, με πρόσφατη ρύθμιση μπορούν πλέον να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης 120 δόσεων προς το δημόσιο και τα Ταμεία, επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό και τα μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας με την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, καθώς και με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής γνωστοποίησης έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης μέσω του notify business, με αποτέλεσμα, ήδη, περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις να έχουν επωφεληθεί από αυτό το νέο σύστημα αδειοδότησης, όπως είπε. Επίσης, τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως, όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα έχει καταστεί μία πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία μέσω των «υπηρεσιών μια στάσης» -one stop shops- οι οποίες αναβαθμίζονται και γίνονται πλήρως ηλεκτρονικές. Τέλος σημείωσε, ότι προωθείται η σύζευξη της έρευνας με την παραγωγή, ώστε τα πανεπιστήμια να μπορούν να παράγουν γνώση, καινοτομία και αξία. «Μόνο με την επένδυση στη γνώση θα καταφέρουμε να αντιστρέψουμε το brain drain, να αυξήσουμε το εθνικό προϊόν και τη συμβολή της εργασίας σε αυτό, την παραγωγικότητα της εργασίας και τελικά το επίπεδο των μισθών».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός στα χρόνια με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υποχρέωσε τη χώρα στην εξυπηρέτηση ενός πρωτοφανώς διογκωμένου δημόσιου χρέους. Μια δέσμευση που αφορά όχι το σήμερα αλλά τις επόμενες δεκαετίες.

Επιπλέον, «αυτή η αμέλεια, αυτή η αστοχία υποχρεώνουν προφανώς και τη σημερινή, και τις επόμενες κυβερνήσεις, να έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση και την απομείωση αυτού του πρωτοφανώς διογκωμένου δημόσιου χρέους», συμπέρανε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

Και, καταλήγοντας τόνισε προς το ακροατήριο: «Εγώ προσωπικά και όλη η κυβέρνηση είμαστε εδώ να ανταλλάξουμε απόψεις με καλόπιστο διάλογο και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μας που είναι μπροστά μας. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε σύμμαχοι».