«Ο αρχικός προβληματικός σχεδιασμός έχει καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση του προγράμματος, και ενδεχομένως να οδηγήσει σε συνολικό επανασχεδιασμό της πρωτοβουλίας, ως προς τις δράσεις που θα υιοθετηθούν». Αυτό τόνισε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στο πιλοτικό έργο της εγκατάστασης 170.000 έξυπνων μετρητών, το οποίο εκκρεμεί από το 2014.

«Ο αρχικός προβληματικός σχεδιασμός έχει καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση του προγράμματος, και ενδεχομένως να οδηγήσει σε συνολικό επανασχεδιασμό της πρωτοβουλίας, ως προς τις δράσεις που θα υιοθετηθούν». Αυτό τόνισε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στο πιλοτικό έργο της εγκατάστασης 170.000 έξυπνων μετρητών, το οποίο εκκρεμεί από το 2014.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιάννη Μανιάτη, «οφείλουμε να αναμένουμε τη δικαστική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ώστε να καθοριστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, καθώς και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, σε συμμόρφωση με το δεδικασμένο των σχετικών αποφάσεων».

Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της σύμβασης του έργου «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της ζήτησης παροχών ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών και εφαρμογής έξυπνων δικτύων», δημοσιεύτηκε και προκηρύχθηκε στις 23 Ιουλίου 2014, με τελική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 21η Οκτωβρίου 2015. Στόχος ήταν η βελτιστοποίηση του σχεδιασμού για τον επιτυχή προγραμματισμό του μεγάλου και σύνθετου έργου της εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος «έξυπνων μετρητών», στο σύνολο των χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Στον διαγωνισμό είχαν λάβει μέρος τρεις διαγωνιζόμενοι και ακολούθησε η έκδοση ενιαίου πρακτικού, σχετικά με τα δικαιολογητικά συμμετοχής και τη συμμόρφωση των τεχνικών προσφορών. Παρότι, βάσει του ενιαίου πρακτικού, κρίθηκε ότι οι υποβληθείσες προσφορές όλων των διαγωνιζόμενων είναι παραδεκτές, ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων υπέβαλλαν προδικαστικές προσφυγές, τις οποίες έκανε εν μέρει δεκτές ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, ξεκίνησε σειρά αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων και αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, σχετικά με τις υποβληθείσες προσφορές, καθώς και έρευνα από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές για τους όρους του διαγωνισμού, διαδικασίες οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα, με συνέπεια την αναστολή του διαγωνισμού.

Το υπουργείο έχει εντάξει το πιλοτικό πρόγραμμα των έξυπνων μετρητών στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ. «Η 16η Απριλίου του 2018 έχει οριστεί, ως ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, και η 31η Δεκεμβρίου 2020 ως ημερομηνία λήξης του, η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 19.500.000 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

 

Νέα πρόταση για τηλεμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ

Πάντως, όπως είχε αναφέρει προ μηνός και ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, μιλώντας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας, « στο θέμα των έξυπνων μετρητών και ανεξάρτητα με την εξέλιξη του πιλοτικού έργου των 170.000 μετρητών το οποίο αναμένει ακόμα τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη επεξεργαστεί και προτείνει στο ΥΠΕΝ και παρουσιάσει στη ΔΕΗ το πλέον πρόσφορο επιχειρηματικό μοντέλο για την πανελλαδική εφαρμογή της τηλεμέτρησης, έργο το οποίο φιλοδοξούμε να αρχίσει εντός του 2018».

Το έργο της ανάπτυξης έξυπνων μετρητών και έξυπνων δικτύων κρίνεται ως τεράστιας σημασίας καθώς μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 15% με 20%, άρα και στον περιορισμό του κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές αλλά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ηλεκτρικού συστήματος.

 

Υστερεί η Ελλάδα στην ενεργειακή απόδοση

Κι αυτό την ίδια στιγμή που η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να μεταφέρει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση. Είναι αξιοσημείωτο ότι η χώρα μας έχει κάνει πολύ λίγα στον συγκεκριμένο τομέα. Γι΄ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στη χώρα μας προειδοποιητική επιστολή, καλώντας την να εγκρίνει και να κοινοποιήσει την επικαιροποιημένη της μακροπρόθεσμη στρατηγική ανακαίνισης για τα εμπορικά κτίρια και τις κατοικίες, όπως απαιτείται στην οδηγία για την ενεργειακή απόδοση (οδηγία 2012/27/ΕΕ).

Στην οδηγία οριζόταν ως προθεσμία για την κοινοποίηση της επικαιροποιημένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανακαίνισης η 30ή Απριλίου 2017. Η συγκεκριμένη οδηγία θεσπίζει απαιτήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας όσον αφορά τα κτίρια στα κράτη μέλη της ΕΕ. Στις απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνεται η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και η κατάρτιση εθνικών σχεδίων για την ανακαίνιση του συνολικού κτιριακού αποθέματος. Οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανακαίνισης δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη σκοπεύουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις για την ανακαίνιση κατοικιών και εμπορικών κτιρίων. Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.