Πράσινο Φως στην Έναρξη Νέου Προγράμματος για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημόσιων Κτιρίων

Πράσινο Φως στην Έναρξη Νέου Προγράμματος για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημόσιων Κτιρίων
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 16 Μαρτίου 2018 - 07:58
Η υλοποίηση ενός καινούργιου προγράμματος, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η συνεργάτης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αικατερίνη Μπούμπα μιλώντας την περασμένη Δευτέρα, σε εκδήλωση του ΤΕΕ, με θέμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», τόνισε πως κρίθηκε σκόπιμη η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοσίων κτιρίων της χώρας μας.

Η υλοποίηση ενός καινούργιου προγράμματος, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η συνεργάτης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αικατερίνη Μπούμπα μιλώντας την περασμένη Δευτέρα, σε εκδήλωση του ΤΕΕ, με θέμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», τόνισε πως κρίθηκε σκόπιμη η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοσίων κτιρίων της χώρας μας. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξασφαλίστηκε ένα ανοιχτό δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άρχισε να δέχεται ήδη προτάσεις από δήμους. Υπάρχουν δηλαδή δήμοι που έχουν στείλει στοιχεία με μελέτες στατικές και ενεργειακές.

Σύμφωνα με την κα Μπούμπα, τα τεχνικά επιμελητήρια Μυτιλήνης και Πάτρας έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο με τα δημόσια κτίρια που έχουν προβλήματα στατικής επάρκειας. Σημείωσε ακόμα, πως το σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι, σε δεύτερο στάδιο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει και τις ανάλογες μελέτες, με προτεραιότητα τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Επίσης, σημαντικό είναι πως οι κανόνες τόσο σε σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, όσο και σε σχέση με την στατική επάρκεια είναι κοινοί.

Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, με δεδομένο πως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αποτελεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Άλλωστε, αξίζει να αναφέρουμε, ως πρόσφατο παράδειγμα, τις δράσεις που υλοποιήθηκαν για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων στην Ελλάδα και χρηματοδοτήθηκαν από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (2009-2014). Το πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό 11.188.253 ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχνενστάιν και τη Νορβηγία, κατά 85%, ενώ κατά 15% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στόχος ήταν η αντικατάσταση της συμβατικής ενέργειας με τεχνολογίες ΑΠΕ, σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, αθλητικά κέντρα , κτίρια διοίκησης, αντλιοστάσια. Ειδικότερα, φορείς υλοποίησης των έργων ήταν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ο Δήμος Άνδρου, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά), το «Πολυκοινωνικό» του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Δήμος Νέας Ιωνίας, το «Μαμάτσειο»-Μποδοσάκειο νοσοκομείο στην Κοζάνη, ο δήμος Καρπενησίου και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα χορηγηθούν 98,2 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο ποσό αυτό υπολογίζονται και έργα που θα βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Σύμφωνα με στοιχεία, από το 2014 έχουν ολοκληρωθεί 25 έργα σε 14 χώρες της Ε.Ε., προσελκύοντας 5 δις. ευρώ. Όπως αυτά που έγιναν σε πέντε πόλεις του Βελγίου τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση κατά 80% των εκπομπών αερίου έως το 2050.