Στον Απόηχο του Εμπορικού Πολέμου ΗΠΑ-Κίνας Κινούνται οι Διεθνείς Τιμές Πετρελαίου Καταγράφοντας Μικρές Απώλειες

Στον Απόηχο του Εμπορικού Πολέμου ΗΠΑ-Κίνας Κινούνται  οι Διεθνείς Τιμές Πετρελαίου Καταγράφοντας Μικρές Απώλειες
του Κ.Ν.Σταμπολή
Παρ, 6 Απριλίου 2018 - 16:12
Θα ήταν μάλλον παράλογο να περιμένουμε να μείνει αλώβητος ο πετρελαϊκός κλάδος και οι διεθνείς τιμές να συνεχίσουν ανέμελα την ανοδική πορεία τους εν μέσω ενός πρωτοφανούς εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει εδώ και τρεις ημέρες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Έτσι από το επίπεδο των $70 +το βαρέλι (αναφερόμαστε στην ποικιλία Brent,το διεθνές benchmark) που εκινούντο οι διεθνείς τιμές το τελευταίο διάστημα μέχρι και τις 2 Απριλίου, αίφνης αυτές υποχώρησαν κατά $2.5 σε λίγες μόνο ώρες την περασμένη Τρίτη (3/4) για να πέσουν προς στιγμή κάτω των $67 το βαρέλι

Θα ήταν μάλλον παράλογο να περιμένουμε να μείνει αλώβητος ο πετρελαϊκός κλάδος και οι διεθνείς τιμές να συνεχίσουν ανέμελα την ανοδική πορεία τους εν μέσω ενός πρωτοφανούς εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει εδώ και τρεις ημέρες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Έτσι από το επίπεδο των $70 +το βαρέλι (αναφερόμαστε στην ποικιλία Brent,το διεθνές benchmark) που εκινούντο οι διεθνείς τιμές το τελευταίο διάστημα μέχρι και τις 2 Απριλίου, αίφνης αυτές υποχώρησαν κατά $2.5 σε λίγες μόνο ώρες την περασμένη Τρίτη (3/4) για να πέσουν προς στιγμή κάτω των $67 το βαρέλι.

Έκτοτε οι τιμές των oil futures ανέκαμψαν εν μέρει και κινούνται στην περιοχή των $67.80 με $68.20 για παραδόσεις Μαΐου ενώ προς το παρόν,όπως παρατηρούν έμπειροι αναλυτές , παραμένει άγνωστο εάν οι συνεχιζόμενες εμπορικές εχθροπραξίες μεταξυ Ουάσινκτον και Πεκίνου θα συνεχίσουν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις διεθνείς χρηματαγορές καθώς και στις αγορές εμπορευμάτων.

"Είναι ξεκάθαρο ότι το πετρέλαιο όπως και τα υπόλοιπα εμπορεύματα επηρεάσθηκαν από την γενικότερη υποχώρηση των χρήματατιστηριακών αγορών ,που κατέγραφαν απώλειες τις τελευταίες ημέρες ,καθώς εντείνεται η διαμάχη μεταξυ ΗΠΑ και Κίνας με την επιβολή εμπορικών δασμών και την λήψη μέτρων και αντιμέτρων", παρατηρούν οι ανωτέρω αναλυτές.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Τρίτη (3/4) η Αμερικανική κυβέρνηση εγκαινίασε μια επιθετική εμπορική πολιτική κατά του Πεκίνου επιβάλλοντας δασμούς 25% σε 13.000 κινεζικά προϊόντα, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου να ανακόψει την πορεία της Κίνας προς την κυριαρχία στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, όπως μικροεπεξεργαστές,ηλεκτρικα αυτοκίνητα και μπαταρίες,και ιατρικές συσκευές.Το Πεκίνο αιφνιδίασε αγορές και αναλυτές καθώς χρειάστηκε λιγότερο απο 11 ώρες για να μπει στην αντεπίθεση και να ανακοινώσει δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών αεροσκαφών,αυτοκινήτων,χημικών αλλά και αγροτικών προϊόντων. Με την Ουάσινκτον να επανέρχεται δριμύτερη ανακοινώνοντας αργά εχθές το βράδυ νέο κύμα δασμών κατά κινεζικών προϊόντων ύψους $100 δισεκ. και με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να σφυρίζει αδιάφορα δηλώνοντας υποκριτικά ότι "δεν βρισκόμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα".

Και ενω παραμένει εν πολλοίς άγνωστο το κατά πόσο η παρούσα εμπορική διαμάχη θα επηρεάσει αρνητικα τις διεθνείς χρηματαγορές τα περισσότερα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά τις τελευταίες δυο ημέρες και η Wall Street κατέγραφε και αυτή σημαντικές απώλειες οι επενδυτές προσπαθούσαν να καταλάβουν κατα πόσο ΗΠΑ και Κίνα οδεύουν σε έναν ανοικτό εμπορικό πόλεμο υψηλής έντασης. Παρά την καθησυχαστική δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι οι δυο πλευρές θα καταλήξουν τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πράγμα που μείωσε κάπως τις χρηματιστηριακές απώλειες, έκδηλη ήτο η νευρικότητα καθ´ολη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας και στις δυο όχθες του Ατλαντικού.

Τώρα, σε ότι αφορά το πετρέλαιο μεγάλη μερίδα αναλυτών παραμένει πεπεισμένη ότι η παρούσα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ,με επίκεντρο τον εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δεν θα επηρεάσει άμεσα και σε βάθος την πορεία των τιμών του αργού η οποία εξακολουθεί να καθοδηγείται απο τα θεμελιώδη της αγοράς. Με την παγκόσμια προμήθεια αργού,να παραμένει ελεγχόμενη ως αποτέλεσμα της συμφωνίας περιορισμού παραγωγής μεταξυ του OPEC και της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών πέριξ της Ρωσίας,όπου μεταξυ τους ελέγχουν περί το 55% της παγκόσμιας παραγωγής και με τα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα σημαντικά μειωμένα στα 2,871 εκατ βαρ.,σε σύγκριση με 3,100 εκατ.βαρ. που ήσαν πριν 18 μήνες, δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι για μια έντονη κινητικότητα είτε προς τα άνω είτε προς τα κάτω.


πηγή: ΙΕΑ


Καταληκτικά μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η ανησυχία αρκετών παικτών της πετρελαϊκής αγοράς εστιάζεται στο κατά πόσο η παρούσα αναταραχή γύρω απο τον άξονα ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη, και κατά επέκταση την ζήτηση. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) η παγκόσμια ζήτηση παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή στα + 1.5 εκατ.βαρ/ημέρα για το τρέχον έτος, σε σύγκριση με το 2017, με προοπτική αυτή να διαμορφωθεί συνολικά στα 99.3 εκατ.βαρ/ημέρα, δηλ. σε επίπεδο ρεκόρ όλων των εποχών. Σήμερα το μεσημέρι,Μεγάλη Παρασκευή για τους Ελληνορθόδοξους, με τις αγορές κλειστές σε Αθήνα και Λευκωσία, αλλά ανοικτές στον υπόλοιπο κόσμο η τιμή του Brent κινείτο ανοδικά στα $ 68,16 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου και το WTI στα $ 63.37 στο NYMEX της Νέας Υόρκης.