Στο πλαίσιο των δύο διεθνών διαγωνισμών για τις παραπάνω περιοχές, για τα δύο θαλάσσια «μπλοκ» της Κρήτης προσφορά κατέθεσε το σχήμα των ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ. Το μπλοκ του Ιονίου διεκδικούν τα Ελληνικά Πετρέλαια σε συνεργασία με την ισπανική Repsol.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διαχειριστικής εταιρείας, στην περίπτωση θετικής αξιολόγησης και ανάλογης εισήγησης προς το ΥΠΕΝ, τότε θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση με τους επιλεγέντες αιτούντες για τις συμβάσεις μίσθωσης, οι οποίες αναμένεται να είναι έτοιμες έως το τέλος Ιουνίου. Όπως πρόσθεσε, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου οι υπόλοιπες φάσεις της αδειοδότησης. Στο ίδιο μήκος κύματος, επίσης στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης σημείωσε πως η υπογραφή των συμβάσεων θα γίνει εντός του 2018.
Όσον αφορά το ερευνητικό έργο της εταιρείας, ο κ. Μπασιάς αποκάλυψε πως η ΕΔΕΥ έχει ήδη αρχίσει να αξιοποιεί τα διαθέσιμα σεισμικά δεδομένα, για να εξετάσει την τυχόν ύπαρξη κοιτασμάτων υδριτών μεθανίου σε θαλάσσιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Οι υδρίτες μεθανίου θεωρούνται μία νέα και πολλά υποσχόμενη πηγή για την παραγωγή φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος της διαχειριστικής εταιρείας επισήμανε ότι ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο οι σχετικές τεχνολογίες, ωστόσο στην περίπτωση που εντοπιστούν σημαντικά αποθέματα, η ΕΔΕΥ θα αποκτήσει ένα ισχυρό ατού στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση νέων «οικοπέδων».
Οι διαπραγματεύσεις αυτές τοποθετούνται έπειτα από μία τριετία περίπου, όταν σύμφωνα με τον κ. Μπασιά η ΕΔΕΥ πρόκειται να προκηρύξει τον επόμενο «γύρο» παραχωρήσεων. Αφετηρία για τον συγκεκριμένο «γύρο» θα αποτελέσει το 25% των μπλοκ στην περιοχή που έχουν ήδη εκχωρηθεί και το οποίο έως τότε θα έχει επιστρέψει στο Δημόσιο, καθώς θα έχει λήξει το πρώτο στάδιο ερευνών.
Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ επισήμανε πως, με βάση τις ανακαλύψεις σε κοιτάσματα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με ανάλογα γεωλογικά χαρακτηριστικά με τα υπεράκτια «οικόπεδα» στη δυτική και νότια Ελλάδα, οι θεωρητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματά τους κινούνται από 3 έως 33 τρισ. κυβικά πόδια υδρογονανθράκων. Όπως πρόσθεσε, η δομή του Ιονίου είναι διαφορετική από αυτή της δυτικής και νοτιοδυτικής Κρήτης, όπου υπάρχει επίσης και η πρόκληση του μεγάλου βάθους.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε το ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων παγκόσμιου βεληνεκούς που έχουν προσελκύσει οι διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα Δημήτρης Γόντικας τόνισε πως θα διενεργηθούν 5 παραγωγικές γεωτρήσεις εντός του 2018 στον Πρίνο, ενώ, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις γραφειοκρατικού τύπου, η εταιρεία προγραμματίζει γεώτρηση στο Κατάκολο τον χειμώνα του 2019, με στόχο η παραγωγή να ξεκινήσει το 2020.
Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς
Με την πρόταση για διατήρηση του μέτρου της Χρέωσης Προμηθευτή και μετά το 2018, ενσωματωμένου στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, θα προσέλθει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, στο περιθώριο του συνεδρίου, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει επίσης ζήτημα αναπροσαρμογής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ καθώς και θα καταθέσει το σχέδιο που έχει εκπονήσει σε σχέση με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Όσον αφορά τη Χρέωση Προμηθευτών, ή Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (ΠΧΕΦΕΛ) όπως ονομάζεται επίσημα, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της. Ωστόσο, επισήμανε πως η φιλοσοφία του μέτρου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Στην περίπτωση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, το ΥΠΕΝ θα θέσει αίτημα για σταδιακή αποκλιμάκωση των ποσοτήτων που εκχωρούνται, εν όψει της πώλησης του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή, δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες σχετικά με αίτημα των θεσμών για αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέρχεται από υδροηλεκτρικές μονάδες.
Στις διαπραγματεύσεις θα τεθεί επίσης επί τάπητος το σχέδιο που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΝ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, προσθέτοντας πως αυτό προβλέπει τη δημιουργία μίας εταιρείας holding. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ (δίκτυα, εμπορία φυσικού αερίου, μεγάλα ενεργειακά έργα) θα επιμερισθούν σε ξεχωριστές θυγατρικές που θα υπάγονται στην εταιρεία συμμετοχών.
(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)