Αν και αναμενόμενη η κίνηση αυτή του Τράμπ, από τους περισσότερους πετρελαϊκούς παράγοντες της αγοράς, πολλοί από τους οποίους μάλιστα την είχαν προεξοφλήσει (βλέπε άρθρο μας στις 7/5) οδήγησε τις τιμές του αργού σε νέα ύψη σταθερά πάνω από τα $74 το βαρέλι από την περασμένη εβδομάδα.Με το που έγινε γνωστή η πρόωρη ανακοίνωση (αφού είχε προγραμματισθεί για τις 12 Μαΐου) οι τιμές συνέχισαν να σκαρφαλώνουν με αρκετά γρηγορότερους ρυθμούς.
Σήμερα το μεσημέρι το Brent, το διεθνές benchmark, διαπραγματεύετο στα $76,76 το βαρέλι, για παραδόσεις Ιουνίου, στο ICEτου Λονδίνου, έχοντας ανατιμηθεί κατά $1,91 και καταγράφοντας κέρδη +2,55% από το πρωί. Παράλληλη πορεία καταγράφει και το συμβόλαιο επί του WTI, (West Texas Intermediate, η κλασσική Αμερικανική ποικιλία) στο NYMEXτης Νέας Υόρκης, όπου η τιμή του έχει αυξηθεί κατά $1.76, με κέρδη ημέρας επίσης 2,55% και το βαρέλι να διαπραγματεύεται στα $70,82. Οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί και για τις δύο ποικιλίες από τον Νοέμβριο του 2014, όταν ο OPEC αποφάσισε να αψηφήσει τον νόμο της βαρύτητας, και ιδιαίτερα την πραγματικότητα των αγορών και την τεχνολογική και οικονομική υπεροχή των ΗΠΑ, στην εκμετάλλευση του shale oil και shale gas.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι στον απόηχο της απόφασης του Τραμπ, και έως ότου αποσαφηνισθεί η εικόνα με τις επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις, που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τις εξαγωγές Ιρανικού αργού, οι τιμές θα εξακολουθήσουν την άνοδό τους. Με την παγκόσμια αγορά επαρκώς και ομαλά τροφοδοτούμενη, με τα παγκόσμια αποθέματα υπό έλεγχο, την παραγωγή του OPECκαι αυτή υπό έλεγχο και την Αμερικανική να αυξάνεται, ωστόσο όχι εντυπωσιακά, η πιθανότητα να δούμε μια ανεξέλεγκτη άνοδο της τιμής παραμένει περιορισμένη και αυτό γιατί όπως παρατηρούν πολλά στελέχη της αγοράς το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής, προμήθειας και ζήτησης εμφανίζεται αφενός ισορροπημένο σε επίπεδο καθημερινών ροών,καιαφετέρου έχει κτισθεί σημαντική εφεδρική ικανότητα που ξεπερνάει τα 4.5 δις βαρέλια την ημέρα, 3.3 εκατ. από τις χώρες του OPEC και το υπόλοιπο από χώρες εκτός λ.χ. Ρωσία, Καζακστάν, Μεξικό, Νορβηγία και ΗΠΑ.
Οι επιπτώσεις για Ελλάδα και άλλες χώρες εισαγωγείς Ιρανικού πετρελαίου
Σύμφωνα πάντως με αναφορές oil traders στα διεθνή media,οι κυρώσεις που θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις Ιρανικές εξαγωγές αργού δεν αναμένεται να είναι του ίδιου επιπέδου και έκτασης με αυτές που επιβλήθηκαν την άνοιξη του 2012 όταν οι Ουάσιγκτον υποχρέωσε την Ε. Ένωση να ακολουθήσει, απαγορεύοντας σε κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ολλανδία να τροφοδοτούν τα διυλιστήρια τους με Ιρακινές ποικιλίες, τύπου Iran Heavy, Iran Light και Forozan Blend.
Με όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) που έχουν υπογράψει την συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών του Ιράν, της γνωστής JCPOA, να έχουν εκφράσει δημόσια και κάθετα την διαφωνία τους με την πολιτική Τράμπ , οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στις εξαγωγές του Ιράν προς Ευρωπαϊκούς προορισμούς που σήμερα υπολογίζονται σε 450,000 βαρέλια την ημέρα, μη συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας η οποία δήλωσε ότι θα αγνοήσει παντελώς τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον. Βέβαια η Αμερικανική διοίκηση έχει πολλούς άλλους τρόπους να επιβάλλει την θέληση της, με πλέον γνώριμο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο, τον πλήρη αποκλεισμό από δοσοληψίες με Αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και Τραπεζών, σε όποια πετρελαική συναλλάσσεται με το Ιράν.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.grαπό σήμερα το πρωί επικρατεί μεγάλη κινητικότητα στα δύο διυλιστικά συγκροτήματα της χώρας λόγω των τακτικών εισαγωγών αργού που πραγματοποιούν από το Ιράν. Αυτό που προβληματίζει τα διυλιστήρια είναι το resettingτου μηχανισμού διύλισης που θα αναγκασθούν να κάνουν σε περίπτωση που υποχρεωθούν να σταματήσουν τις εισαγωγές Ιρανικού αργού.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα το πρωί κινούντο ανοδικά οι περισσότερες μετοχές όλων σχεδόν των πετρελαϊκών εταιρειών στα διάφορα χρηματιστήρια σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία καθώς οι επενδυτές τοποθετούντο βάσει των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν μετά την απόφαση του προέδρου Τράμπ και το ενδεχόμενο της μείωσης, για μια ακόμη φορά των Ιρακινών εξαγωγών. Πολύ χαρακτηριστικά ο γνωστός δείκτης Stoxx Oil and Gas κινείται ανοδικά κατά 1.8%, έχοντας καταγράψει κέρδη 10% από τις αρχές του έτους.