Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου και να καταργήσει σταδιακά το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη χώρα αυτή, στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου κυρώσεων που στοχεύει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Το σχέδιο μέτρων, το 

οποίο θα αποτελεί μέρος του 16ου πακέτου κυρώσεων του μπλοκ, περιλαμβάνει περιορισμούς σε δεκάδες ακόμη πλοία που αποτελούν μέρος του σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων της Μόσχας που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και περαιτέρω ελέγχους των εξαγωγών σε αγαθά που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Η κίνηση θα μπορούσε επίσης να δει περισσότερες τράπεζες να αποκόπτονται από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι περιορισμοί στο αλουμίνιο θα είναι σταδιακοί με το χρονικό πλαίσιο και το πεδίο εφαρμογής να μην έχουν ακόμη καθοριστεί, είπαν οι άνθρωποι. Η έξοδος από το LNG θα μπορούσε να γίνει είτε ως κύρωση είτε ως μέρος ενός οδικού χάρτη που ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ πρόκειται να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα, είπαν. Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα τη συζήτηση για το αλουμίνιο.

Το ρωσικό LNG παραμένει μία από τις τελευταίες μεγάλες ενεργειακές εξαρτήσεις της Ευρώπης, αφού η Μόσχα συμπίεσε δραματικά τις ροές των αγωγών. Η ΕΕ εισήγαγε πέρυσι ποσότητες ρεκόρ του υπερψυχρού καυσίμου από τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν μείνει μακριά από αυστηρότερους περιορισμούς στο LNG για να αποφύγουν τα σοκ των τιμών που έπληξαν τις βιομηχανίες της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Αλλά από το 2026-2027, η νέα προμήθεια από εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και το Κατάρ αναμένεται να μειώσει τις τιμές.

Τα σχέδια προτάσεων εξακολουθούν να συζητούνται μεταξύ των κρατών μελών και ενδέχεται να αλλάξουν πριν από την επίσημη παρουσίασή τους.

Ενώ πολλά έθνη έχουν ζητήσει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, η ΕΕ πρέπει ακόμη να αποφασίσει αν θα πρέπει να βασιστεί σε κυρώσεις για να καταστεί νομικά δεσμευτική, σε κανονισμούς ως μέρος ενός οδικού χάρτη ή σε ένα συνδυασμό αυτών των δύο, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Οι κυρώσεις μπορεί να προσφέρουν το ισχυρότερο επιχείρημα για τον τερματισμό των συμβάσεων με τους Ρώσους προμηθευτές, αλλά απαιτούν ομόφωνη έγκριση από τα κράτη μέλη και είναι περιορισμένες χρονικά.

Μετατοπίσεις της προσφοράς

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες προηγουμένως ήταν απρόθυμες να εγκαταλείψουν το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, παρακολουθούν με νευρικότητα τις τιμές του φυσικού αερίου να σέρνονται προς τα πάνω λόγω του κρύου καιρού και των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ στη ρωσική ενέργεια.

Η απαγόρευση «πιθανόν να αυξήσει την αβεβαιότητα της προσφοράς στην ευρωπαϊκή αγορά, προσφέροντας ενδεχομένως κάποια στήριξη στις τιμές. Το 2024, περίπου το 18% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ προερχόταν από τη Ρωσία», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της ING Groep NV για τα εμπορεύματα με επικεφαλής τον Warren Patterson.

Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος των προτάσεων της ΕΕ στις τιμές ήταν υποτονικός την Τετάρτη. Είναι επίσης ασαφές πόσο γρήγορη θα είναι η όποια σταδιακή κατάργηση.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλει σταδιακά κυρώσεις σε ορισμένα ρωσικά έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου για να περιορίσουν τα σχέδια επέκτασης των εξαγωγών της Μόσχας, αλλά αυτές οι προσπάθειες έχουν κάνει ελάχιστα για να μειώσουν την όρεξη της περιοχής για ρωσικές προμήθειες που δεν έχουν πληγεί από περιορισμούς. Οι παραδόσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες από τη Γαλλία έως την Ισπανία φέρνουν το καύσιμο με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Η Ευρώπη υπήρξε επίσης πιο ελκυστικός προορισμός από τις πιο απομακρυσμένες ασιατικές αγορές.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς σε δύο μικρές ρωσικές μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου που εξάγουν το καύσιμο, δηλαδή για πρώτη φορά στοχοποιούνται λειτουργικές εξαγωγικές εγκαταστάσεις. Όμως το ενδιαφέρον για την τελευταία αυτή κίνηση της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν θα μετατοπιστεί σύντομα στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ για τη Ρωσία. Έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα πιέζει την Ευρώπη να αγοράζει κι αυτή περισσότερη αμερικανική ενέργεια.

Η Ρωσία αποτελούσε βασικό προμηθευτή της ευρωπαϊκής αγοράς αλουμινίου πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά οι αποστολές έχουν μειωθεί λόγω της εκτεταμένης αυτοσυγκράτησης από τους κατασκευαστές και της σταδιακής αναδιάταξης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 6% των ευρωπαϊκών εισαγωγών, με τις αποστολές να έχουν μειωθεί στο μισό από τα επίπεδα του 2022, ανέφερε σε σημείωμά της η αναλύτρια της Morgan Stanley Amy Gower. Η Κίνα αγοράζει ρωσικό μέταλλο σε μεγαλύτερες ποσότητες από την έναρξη του πολέμου και αν επιβληθεί απαγόρευση εισαγωγών, ο αντίκτυπος στην αγορά θα εξαρτηθεί από το αν μπορούν να αναδρομολογηθούν πρόσθετες ποσότητες, είπε η ίδια.

Το αλουμίνιο είχε μικρή μεταβολή στα 2.563 δολάρια τον τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (χθες), ενώ άλλα μέταλλα υποχώρησαν.

Μεγάλοι αγοραστές

Η επιβολή κυρώσεων για το ρωσικό αέριο από αγωγούς δεν είναι βιώσιμη επειδή μια ομάδα εθνών, συμπεριλαμβανομένων της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, εξακολουθούν να βασίζονται στις προμήθειες από την Gazprom, δήλωσαν ορισμένοι από τους αξιωματούχους.

Η απαγόρευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πιο εφικτή επειδή οι τρεις χώρες που φέρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο του καυσίμου -η Ισπανία, το Βέλγιο και η Γαλλία- δεν αναμένεται να μπλοκάρουν τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Το μπλοκ σταθμίζει επίσης προτάσεις για τη λίστα περισσότερων εταιρειών σε τρίτες χώρες -συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- που βοηθούν τη Μόσχα να αποκτήσει τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε όπλα, καθώς και περιορισμούς στον ρωσικό τομέα μεταφορών.

Ξεχωριστά, η ΕΕ σκοπεύει να κλείσει περισσότερα παραθυράκια που επιτρέπουν στη Μόσχα να παρακάμπτει τους υφιστάμενους περιορισμούς, καθώς και να εισαγάγει υψηλότερους δασμούς σε γεωργικά προϊόντα και λιπάσματα παράλληλα με μια νέα δέσμη κυρώσεων.

Το μπλοκ σκοπεύει να υιοθετήσει τη νέα δέσμη μέτρων τον επόμενο μήνα με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονα.