Η Πολωνία μείωσε πέρυσι τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005, ωστόσο η διαφοροποίηση των πηγών πετρελαίου της δεν έρχεται χωρίς το ανάλογο κόστος.

Σύμφωνα με έκθεση της πολωνικής κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η μείωση της εξάρτησης της χώρας από το ρωσικό πετρέλαιο συνεπάγεται την αύξηση του κόστους εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Το 2017, το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στο σύνολο των εισαγωγών της Πολωνίας μειώθηκε στο 76%, σε σύγκριση με ποσοστό 96% που ήταν το 2012, αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην έκθεσή της.

Ωστόσο, το τίμημα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Πολωνίας ήταν η αύξηση του κόστους εισαγωγών, δεδομένου ότι οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στα $59,70 το βαρέλι το Δεκέμβριο του 2017, σε σύγκριση με $60,20 /βαρέλι για το πετρέλαιο από το Καζακστάν και $65,60 /βαρέλι για το αμερικανικό πετρέλαιο, υπογραμμίζει η έκθεση της κεντρικής τράπεζας.

Τα διυλιστήρια της Πολωνίας τροφοδοτούνται κυρίως με ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών, ωστόσο το 2017, το ένα τρίτο της ποσότητας πετρελαίου που εισήχθη στην Πολωνία είχε προέλθει από θαλάσσιες μεταφορές, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι κρατικές εταιρείες διύλισης της Πολωνίας PKN Orlen και Lotos αύξησαν πέρυσι τις αγορές μη ρωσικού πετρελαίου.

Η PKN Orlen υπέγραψε το 2016 μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας με τη Saudi Aramco, για την οποία προβλέπεται η αυτόματη ετήσια ανανέωση, σύμβαση με την οποία ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός εισήλθε στην αγορά της Βαλτικής. Το σαουδαραβικό πετρέλαιο διοχετεύεται σε όλα τα διυλιστήρια της PKN Orlen στην Πολωνία, την Τσεχία και τη Λιθουανία.

Πριν από δύο εβδομάδες, η PKN Orlen ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις ποσότητες σαουδαραβικού πετρελαίου Extra Light που αγοράζει κατά 100.000 τόνους, φθάνοντας τους 300.000 τόνους ανά μήνα.

Παράλληλα, η πολωνική εταιρεία διύλισης Lotos υπέγραψε το Δεκέμβριο του 2017 προθεσμιακή σύμβαση για την προμήθεια των αμερικανικού πετρελαίου για το διυλιστήριό της στο Γκντανσκ. Σύμφωνα με τη σύμβαση, τουλάχιστον πέντε αμερικανικά πετρελαϊκά φορτία θα παραδοθούν δια θαλάσσης εντός του έτους.

«Η σύμβαση θα συμβάλλει οπωσδήποτε στην οικοδόμηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Πολωνίας και στην ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας. Η σταθερή διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού αποτελεί μία από τις πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου Ενέργειας, ενώ οι επιχειρηματικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τις κρατικές επιχειρήσεις αποτελούν ζωτικό στοιχείο της εφαρμογής της», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Ενέργειας, Krzysztof Tchórzewski.

Το ένα πέμπτο της ποσότητας πετρελαίου που διυλίζεται από την Lotos εισάγεται από τρίτες πηγές, εκτός της Ρωσίας, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία δήλωσε ότι επεξεργάζεται επίσης πετρέλαιο από το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική.