Τέσσερις Αναπάντεχες... Παρενέργειες των Ηλεκτρικών Αυτόνομων Αυτοκινήτων

Τέσσερις Αναπάντεχες... Παρενέργειες των Ηλεκτρικών Αυτόνομων Αυτοκινήτων
του Jeff McMahon
Δευ, 4 Ιουνίου 2018 - 09:19

Τα ηλεκτροκίνητα αυτόνομα οχήματα αναμένεται να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές ρύπων, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, το πάρκινγκ, τα κόστη ασφάλισης και τα τροχαία. Πρόκειται να μειώσουν κατά 90% το ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Το σημείο καμπής στην εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα σημειωθεί όταν τα οχήματα φτάσουν σε αυτονομία βαθμού 5. Όπως εξηγούν ειδικοί της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όταν τα οχήματα γίνουν τελείως αυτόνομα, δηλαδή όταν θα λειτουργούν εντελώς χωρίς οδηγό και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, τότε θα δούμε τις εξής... παρενέργειες:

 

1. Τα αυτοκίνητα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Επειδή θα έχουν λιγότερα κινούμενα μέρη και δεν θα βασίζονται σε καύσιμα, τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να διαρκούν περισσότερο από τα οχήματα εσωτερικής καύσης. Έτσι, θα μπορούσαν να διαρκέσουν σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από τα συμβατικά.

 

2. Η μετακίνηση θα είναι φθηνότερη

Μαζί με τη μείωση στο κόστος παραγωγής ενός ηλεκτρικού αυτόνομου οχήματος, θα μειωθούν και τα κόστη από την εξάλειψη του οδηγού.

Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό της αυτονομίας του βαθμού 5 είναι η πλήρης εξάλειψη του ανθρώπου από τη θέση του οδηγού. Και ο οδηγός στο μοντέλο της Uber αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του συνολικού κόστους του οχήματος.

Κατ' επέκταση, στις εταιρείες μεταφορών τύπου Uber το κόστος της μετακίνησης θα είναι κατά πολύ φθηνότερο.

 

3. Θα αλληλεπιδρούμε με τα αυτοκίνητα όπως κάνουμε με τα τηλέφωνα

Πρέπει να περιμένουμε η διάδραση του ανθρώπου-οδηγού με το αυτοκίνητο να ομοιάσει στην αλληλεπίδραση που υπάρχει σήμερα με τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Το αυτοκίνητό σου δεν θα είναι απλώς ένα όχημα. Θα είναι μια τρίτη έξυπνη ηλεκτρική συσκευή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που εταιρείες όπως το Facebook και η Google έχουν ενδιαφερθεί για τα αυτόνομα οχήματα. Προφανώς, οι κολοσσοί της τεχνολογίας δεν θέλουν να πουλάνε αυτοκίνητα, αλλά να κερδίσουν τον χρόνο που δαπανά ο άνθρωπος όταν μπαίνει στο όχημά του και οδηγεί.

Στο μέλλον των ηλεκτρικών αυτόνομων αυτοκινήτων, ο οδηγός θα κάθεται στη θέση του και θα συνδέεται με το κοινωνικό δίκτυο που θέλει, μιας και το σύστημα του οχήματος θα έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την οδήγηση.

 

4. Πείτε αντίο στην άσφαλτο και στο παρκάρισμα

Με τα ηλεκτρικά αυτόνομα αυτοκίνητα του μέλλοντος δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το παρκάρισμα. Θα το αναλάβει και αυτό το σύστημα του οχήματος. Κατ' επέκταση, θα μειωθεί και η χρήση της ασφάλτου που "βαραίνει" το περιβάλλον των μεγάλων πόλεων.

 

(Forbes /capital.gr)