Εντός του καλοκαιριού αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν δύο προγράμματα αναβάθμισης κτιριακών υποδομών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ένα πρόγραμμα θα αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ΜμΕ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, το εμπόριο, τον τουρισμό και τη ναυτιλία και θα έχει προϋπολογισμό 32 εκατ ευρώ.Το δεύτερο θα αφορά σε χρηματοδοτήσεις για την προώθηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με χρήση ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση. Θα αφορά επιχειρήσεις και βιοτεχνίες και θα έχει προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.

Με το πρώτο πρόγραμμα θα μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση, κουφώματα, υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.ά.), αλλά και αναβαθμίσεις εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας για χρήση ψύξης / θέρμανσης χώρων, αλλά και την παραγωγική διαδικασία (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού / ατμού, εξοπλισμός για ανάκτηση της απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.). Επίσης, μπορεί να χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση, ή και η ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού, για τον περιορισμό των απωλειών ενέργειας και ο εξοπλισμός φωτισμού, να γίνει η εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, η πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (πρότυπο ISO 50001) κλπ. Εξαιρείται ο παραγωγικός εξοπλισμός.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά σε εγκαταστάσεις συστημάτων παραγωγής θέρμανσης και ψύξης με χρήση βιομάζας, βιοαερίου, γεωθερμίας, ηλιοθερμικών και άλλων συστημάτων ΑΠΕ, αλλά και εγκαταστάσεις ΣΗΘΥΑ με χρήση ΑΠΕ. Οι εγκαταστάσεις συμπαραγωγής θα είναι επιλέξιμες μόνο όταν θα λειτουργούν ως μονάδες αυτοπαραγωγής. Δεν μπορούν να ωφεληθούν του προγράμματος οι εγκαταστάσεις συμπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.

Επίσης, θα προωθηθούν ολοκληρωμένα συστήματα αποδοτικής τηλεθέρμανσης και υποδομών εφοδιαστικής αλυσίδας σε ημιαστικούς και αγροτικούς οικισμούς. Πρόκειται για ένα έξτρα πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ για δήμους, ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης), δημοτικές εταιρείες τηλεθέρμανσης, ενεργειακούς συνεταιρισμούς, με στόχο τον περιορισμό του κόστους θερμικής ενέργειας, ειδικά στις ψυχρότερες κλιματικές ζώνες (Β, Γ, Δ) της χώρας.

 

Δύο δισεκ. ευρώ για τα δημόσια κτήρια

Η χώρα υπολείπεται σημαντικά των ευρωπαϊκών στόχων εξοικονόμησης ενέργειας. Και με δεδομένο ότι τα κτίρια ευθύνονται για το 40% με 45% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας, το βάρος δίνεται στον κτιριακό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αναβάθμιση του δημοσίου κτιριακού αποθέματος. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εξασφάλισε για τη συγκεκριμένη δράση περί τα 2 δισεκ. ευρώ και αναζητείται ο τρόπος αξιοποίησής τους.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του 9ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας, είχε ανακοινώσει ότι την οργάνωση και την παρακολούθηση της διαδικασίας ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων (σχολείων, νοσοκομείων κλπ.) θα αναλάβει ανώνυμη εταιρεία, την οποία θα συστήσει το Δημόσιο. Αυτή θα δρομολογήσει και μια πρώτη σειρά ώριμων έργων με χρηματοδότηση του ανοιχτού δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Μάλιστα, για τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίλυση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, θα επιλύονται από το γραφείο του πρωθυπουργού.