Δε Φαίνεται να Υλοποιείται ο Στόχος για Διείσδυση 10% των ΑΠΕ στις Μεταφορές της Κύπρου

Δε Φαίνεται να Υλοποιείται ο Στόχος για Διείσδυση 10% των ΑΠΕ στις Μεταφορές της Κύπρου
energia.gr
Τετ, 6 Ιουνίου 2018 - 11:03

Η Κύπρος ενδεχομένως να μπορεί να υλοποιήσει το γενικό στόχο για χρήση του 13% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στους τομείς του ηλεκτρισμού, της θέρμανσης/ψύξης και των μεταφορών ως το 2020, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στη χρήση του 10% των ΑΠΕ μόνο για τις οδικές μεταφορές.

Αν η Κύπρος δεν υλοποιήσει τους στόχους της, κινδυνεύει με επιβολή προστίμου την κάλυψη του οποίου θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής. Με βάση στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας η διείσδυση των ΑΠΕ στους τομείς των μεταφορών είναι μόνο στο 2,4%.

Στην επιτροπή Ενέργειας της Βουλής έγινε σήμερα, από αξιωματούχους του αρμόδιου Υπουργείου, παρουσίαση του ενεργειακού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ ως το 2020. Όπως προκύπτει, κάποιοι στόχοι μπορούν να καλυφθούν, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα και θα γίνει ακόμη μια προσπάθεια προς τις Βρυξέλλες ειδικά για το στόχο που προκύπτει από την ευρωπαϊκή οδηγία για την χρήση των ΑΠΕ στις μεταφορές. Με βάση την παρουσίαση, ο στόχος του 13% μπορεί να επιτευχθεί με τον υφιστάμενο ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά χρειάζεται επίσπευση στις διαδικασίες.

Έχει διαφανεί ότι ο ηλεκτρισμός, η θέρμανση και ψύξη και η εξοικονόμηση ενέργειας θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για επίτευξη των στόχων του 2020 και 2030. Για τους στόχους των μεταφορών το Υπουργείο επισημαίνει ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις που δύσκολα θα επιτευχθούν και ότι οι λύσεις θα είναι κοστοστρεφείς και εισηγείται το σενάριο της στατιστικής μεταβίβασης στις μεταφορές, δηλαδή κάλυψη του χαμένου εδάφους μέσω της κάλυψης των στόχων για διείσδυση των ΑΠΕ σε άλλους τομείς.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς και εκπρόσωποι οργανώσεων και οργανισμών οι οποίοι και κατέθεσαν υπομνήματα με εισηγήσεις ώστε η Κύπρος να μπορεί να καλύψει τους στόχους για τις ΑΠΕ το 2020.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι από την παρουσίαση του ενεργειακού σχεδιασμού προκύπτει ότι κάποιοι στόχοι καλύπτονται, ενώ για άλλους οι προοπτικές δεν είναι και τόσο ευοίωνες.

Ανέφερε ότι φαίνεται να υλοποιούμε το γενικό στόχο του 13% των ΑΠΕ στη ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στους τομείς του ηλεκτρισμού και της θέρμανσης/ψύξης και μπορούμε να επιταχύνουμε και τους σχεδιασμούς για φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά και αιολικά πάρκα. Ωστόσο, είπε, έχουμε σοβαρό πρόβλημα, γιατί δεν καλύπτεται ο στόχος για διείσδυση κατά 10% των ΑΠΕ στις οδικές μεταφορές.

Ο κ. Βότσης είπε ότι θα γίνει προσπάθεια με την ΕΕ ώστε να αλλάξει το ποσοστό αυτό και να ενισχυθούν άλλοι τομείς, προσθέτοντας ότι παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ανέφερε ακόμη ότι σημαντικό είναι να γίνουν προσπάθειες ώστε να υπάρχει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας με σοβαρά σχέδια και παροχή κινήτρων για εξοικονόμηση.

Σύμφωνα με τον κ. Βότση φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και υγραεριοκίνησης και θα πρέπει οι διαδικασίες να προχωρήσουν τάχιστα και να δοθούν και κίνητρα για ανάπτυξη αυτών των τομέων.

Ερωτηθείς για το πρόστιμο με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Κύπρος ανέφερε ότι μια επιλογή αντί του προστίμου είναι η αγορά πιστοποιητικών ρίπων από χώρες με πλεόνασμα. Σημείωσε πάντως ότι όπως και να έχει, η Κύπρος δεν μπορεί ανέξοδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα , χωρίς δηλαδή επένδυση χρημάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχει ο στόχος του 2020 για χρήση 13% ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή, ψύξη και θέρμανση και 10% για χρήση στις μεταφορές.

Ανέφερε ότι ο στόχος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για τους τομείς της ψύξης και θέρμανσης έχει καλυφθεί και ίσως, είπε, αν ο στόχος είχε διπλασιαστεί, να μην είχαμε να καλύψουμε τόσο μεγάλο ποσοστό με τα φωτοβολταϊκά.

Εξέφρασε την άποψη ότι εύκολα καλύπτεται ο στόχος του 13% ως το 2020 λέγοντας ότι μέχρι στιγμής είμαστε στο 9,3% και υπάρχει σχεδιασμός για ΑΠΕ στα νέα κτίρια, για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, αντικατάσταση ηλιακών πλαισίων, θερμομονώσεις και άλλα.

Για τις μεταφορές και το στόχο του 10% ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν παράγουμε βιοκαύσιμα ή υλικό για παραγωγή βιοκαυσίμων και έτσι θα ζητήσουμε από τις Βρυξέλλες να αντισταθμιστεί το 13% με την μειωμένη δυνατότητά μας για χρήση των ΑΠΕ στις μεταφορές κατά 10%. Έχουμε επιχειρήματα, είπε, και μπορούμε να πείσουμε.

Ο Κώστας Κώστα από το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι αν οι στόχοι για διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο και στις μεταφορές μέχρι το 2020 καλυφθούν, αυτό θα γίνει σε βάρος του καταναλωτή, ο οποίος θα κληθεί να καλύψει το κόστος.

Επέκρινε την Κυβέρνηση για καθυστέρηση, αδράνεια, πρόχειρες και σπασμωδικές κινήσεις αναφέροντας ότι ειδικά στις μεταφορές είμαστε μόλις στο 2.5% κάλυψης του στόχου με την Κυβέρνηση να μην έχει προωθήσει κίνητρα , κάτι που συμβαίνει όπως είπε και στο θέμα της υγραεριοκίνησης και ηλεκτροκίνησης.

Για τα φωτοβολταϊκά πάρκα ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί 203 αιτήσεις για συνολικά 376 μεγαβάτ και σύμφωνα με το Υπουργείο, με την υλοποίηση των έργων αυτών θα καλύψουμε το στόχο μας, μέχρι τα τέλη του 2019. Διερωτήθηκε όμως πώς είναι δυνατόν να υλοποιηθούν αυτά τα έργα αφού πολλές από τις αιτήσεις είναι συσσωρευμένες σε περιοχές που το δίκτυο είναι αδύνατον να ανταποκριθεί.

Από την ΕΔΕΚ ο Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι οι Βουλευτές στην επιτροπή έγιναν για μια ακόμη φορά μάρτυρες της κωλυσιεργίας και της αδράνειας του κράτους και των δαιδαλωδών διαδικασιών της γραφειοκρατίας. Ανέφερε ότι από το 2006 υπήρχε η αναγκαιότητα για ενεργειακούς σχεδιασμούς και αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ , αλλά 12 χρόνια μετά φαίνεται ότι είμαστε ακόμη πολύ πίσω και είμαστε αντιμέτωποι με πρόστιμα ή αγορά πιστοποιητικών ρίπων αν δεν φτάσουμε το στόχο του 13% ως το 2020.

Ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες και να δοθούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, διερωτώμενος τι γίνεται με τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί, ύψους 20 εκατομμυρίων, για εφαρμογή συστημάτων ΑΠΕ σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε ότι η Κύπρος με βάση ευρωπαϊκή οδηγία είχε υποχρέωση να έχει εθνικό σχέδιο προώθησης των εναλλακτικών σταθμών καυσίμων το οποίο υποβλήθηκε το 2016. Σε αυτό προνοείται η εισαγωγή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους αυτοκινητόδρομους και σήμερα , όπως είπε, στην επιτροπή ακούσαμε τους εκπροσώπους του Υπουργείου ενέργειας να λένε ότι για τα οχήματα που έχουμε τώρα στην Κύπρο, έχουμε αρκετούς σταθμούς και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται μέτρα για προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων, με σταθμούς φόρτισης παντού και κίνητρα για δωρεάν στάθμευση , προσθέτοντας ότι φαίνεται πως στην Κύπρο δεν θέλουμε να προωθήσουμε την ηλεκτροκίνηση. Επίσης ανέφερε ότι οι σχεδιασμοί που έχουμε σήμερα έγιναν από την ΑΗΚ και τους Δήμους και ότι το κράτος ουσιαστικά δεν έχει κάνει οτιδήποτε σημαντικό μέχρι τώρα.

Αναφέρθηκε ακόμη και στην πολιτική για τα βιοκαύσιμα η οποία οδήγησε σε κλείσιμο όλων των εταιρειών που είχαν δημιουργηθεί, λέγοντας ότι έχουμε τεράστιο θέμα διάθεσης των τηγανελαίων μας και ενώ είχαμε το πλεονέκτημα μετατροπής τους σε βιοκαύσιμα, εμείς κλείσαμε όλες τις εταιρείες που το μετέτρεπαν, ακόμη και αυτές που το επεξεργάζονταν για ιδία χρήση με επιβολή φορολογιών.

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε επίσης ότι θα έπρεπε να είχαμε ετοιμάσει πρότυπα συμβόλαια για αγορά ενεργειακών υπηρεσιών για μείωση εξόδων ενέργειας χωρίς κόστος μέσω ενός έξυπνου συστήματος που εφαρμόζεται στην ΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι η ΟΕΒ, το Ενεργειακό Γραφείο και η Συνομοσπονδία Εργολάβων εκπόνησαν μελέτη με βάση την οποία αν το σχέδιο εφαρμοζόταν, θα δημιουργούσαμε δουλειές αξίας 2 δις ευρώ. Έφερε ως παράδειγμα το ΥΠΟΙΚ λέγοντας ότι στοιχίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία για ενέργεια 1, 3 εκ το χρόνο (αγορά ηλεκτρισμού και πετρελαίου). Ανέφερε ότι μπορεί το κράτος να ζητήσει από μια εταιρεία να λάβει μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, πχ από 1,3 εκ στο 1 εκ, και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την ενέργεια, θα καλύψουν αυτά τα έξοδα της εταιρείας.

 

(newsbomb.com.cy)