ΕΛΠΕ: Προσδοκίες για Βιώσιμη Ανάπτυξη παρά το Αβέβαιο και Ασταθές Διεθνές Περιβάλλον

ΕΛΠΕ: Προσδοκίες για Βιώσιμη Ανάπτυξη παρά το Αβέβαιο και Ασταθές Διεθνές Περιβάλλον
energia.gr
Τετ, 6 Ιουνίου 2018 - 16:22

Tους βασικούς άξονες του πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος που περιλαμβάνει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ ευρώ στην πενταετία 2018-2022, διάστημα στο οποίο προβλέπεται να διατηρηθεί υψηλή κερδοφορία, με μέσο EBITDA της τάξης των 700-750 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως παρουσίασε ενώπιον της γενικής συνέλευσης των μετόχων των ΕΛΠΕ, ο επικεφαλής του ομίλου κ. Ευστάθιος Τσοτσορός

«Το 2017 αποτέλεσε για τον Όμιλο των ΕΛΠΕ την καλύτερη χρονιά από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων και λειτουργικών επιδόσεων. Ο συνδυασμός θετικών διεθνών περιθωρίων, ευνοϊκής ισοτιμίας δολαρίου - ευρώ και τιμών πετρελαίου, με τις υψηλές λειτουργικές επιδόσεις, το ρεκόρ παραγωγής και πωλήσεων και τη σημαντική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, μεγιστοποίησαν τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους παρά τη διακοπή λειτουργίας των διυλιστηρίων του νότου για αρκετές εβδομάδες.» 

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός μιλώντας στην  ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

Στις Στρατηγικές Κατευθύνσεις και Προτεραιότητες των ΕΛΠΕ για την περίοδο 2018-22, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

Ο Ενεργειακός Μετασχηματισμός, με αύξηση της αξίας των συμμετοχών του Ομίλου στους τομείς του Φυσικού Αερίου και του Ηλεκτρισμού, ολοκλήρωση της πώλησης ΔΕΣΦΑ και διερεύνηση στρατηγικών επιλογών αναφορικά με την αξιοποίηση ΔΕΠΑ,  έμφαση στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διερεύνηση νέων ενεργειακών τεχνολογιών και συνεχή βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητες.

Η Ανταγωνιστικότητα και η Εξωστρέφεια, η Ανάπτυξη και Ενίσχυση νέων δραστηριοτήτων, με έμφαση στο χαρτοφυλάκιο Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων, καθώς επίσης η Ασφάλεια, το Περιβάλλον και η Κοινωνική Ευθύνη.

Ο κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ΕΛΠΕ μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, παραμένοντας ένας πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος που θα καταγράφει σημαντικές επιδόσεις και θα ανταπεξέρχεται με επιτυχία στον διεθνή ανταγωνισμό.

Κατέστησε, ωστόσο, σαφές, ότι «δεν υπάρχει ούτε ελάχιστο περιθώριο εφησυχασμού», καθώς η τρέχουσα συγκυρία και οι αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς, καταδεικνύουν την ανάγκη εγρήγορσης και ανάληψης συντονισμένων δράσεων, στην κατεύθυνση της υλοποίησης ενός βιώσιμου, αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα στοχεύει στη διαρκή βελτίωση όλων των παραμέτρων της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του Ομίλου και, παράλληλα, θα αξιολογεί τις παγκόσμιες εξελίξεις και θα δίνει έμφαση στα κρίσιμα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και του ενεργειακού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, πέρυσι ήταν η καλύτερη χρονιά για τα ΕΛΠΕ από πλευράς αποτελεσμάτων και επιδόσεων, γεγονός που διπλασιάζει την μερισματική πολιτική της εταιρείας σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση. Φέτος, τα ΕΛΠΕ θα διανείμουν μέρισμα 0,14 ευρώ ανά μετοχή.

Σε ότι αφορά την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, ο κ. Τσοτσορός εκτίμησε ότι πιθανόν και εντός του μήνα να γίνει η αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η β΄ φάση του διαγωνισμού με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε στην υλοποίηση του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 1 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2018-2022, όπως γράφει η δημοσιογράφος Μάχη Τράτσα στο tovima.gr.

Σχετικά με τις προτεραιότητες του ομίλου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισης αναφέρθηκε στη μείωση του δανεισμού και του χρηματοοικονομικού κόστους. Ανήγγειλε και τη λήψη, εντός της χρονιάς, στρατηγικών αποφάσεων που θα αφορούν τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου βάσει των αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών. Ο κ. Σιάμισης μίλησε για την ανάγκη προετοιμασίας για μια νέα εποχή κατανάλωσης καυσίμων, στην οποία σημαντικό ρόλο θα έχουν και άλλες μορφές κατανάλωσης όπως η ηλεκτροκίνηση.

Πέρυσι τα Ελληνικά Πετρέλαια μείωσαν τον δανεισμό τους κατά 600 εκατ. ευρώ επιτυγχάνοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού που κυμαίνεται πλέον στο 3,3%. Σχετικά με τις προτεραιότητες του ομίλου, ο κ. Σιάμισης εστίασε, μεταξύ άλλων, στην επέκταση στην αγορά φυσικού αερίου, στις ΑΠΕ, στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

Την ανησυχία τους για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ εξέφρασαν οι εργαζόμενοι. «Η πώληση των ΕΛΠΕ δεν συνιστά άλλη μια ιδιωτικοποίηση αλλά ένα μείζον εθνικό έγκλημα απεμπόλησης εθνικών συμφερόντων σε ένα νευραλγικό τομέα της χώρας όπως είναι η ενέργεια. Θα αντισταθούμε στην λογική ξεπουλήματος της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ετήσιο κύκλο εργασιών 10 δις. Ευρώ», αναφέρουν στο υπόμνημα που κατέθεσε το σωματείο εργαζομένων.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος την 2η Ιουλίου του 2018 και ημερομηνία έναρξης καταβολής του, την 9η Ιουλίου.