Το Πρωτοποριακό Εγχείρημα με τα Ηλεκτροκίνητα Οχήματα στα Τρίκαλα

Το Πρωτοποριακό Εγχείρημα με τα Ηλεκτροκίνητα Οχήματα στα Τρίκαλα
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 8 Ιουνίου 2018 - 07:52

Οι κάτοικοι των Τρικάλων θα μπορούν να χρησιμοποιούν το επόμενο διάστημα τετράκυκλα ηλεκτροκίνητα οχήματα, δωρεάν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Elviten.

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 3ου  ετήσιου συνεδρίου για τις «Έξυπνες Πόλεις» και τους «Ψηφιακούς Πολίτες», που διοργανώθηκε από την TeamWorks σε συνεργασία με  τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών.

Εκπρόσωποι εταιρειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης συμμετείχαν στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου για τις «Έξυπνες Πόλεις» και τους «Ψηφιακούς Πολίτες». Το συνέδριο εστίασε στις στρατηγικές και στις προτεραιότητες των περιφερειών και των Δήμων της χώρας, αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αστική και περιφερειακή ανάπτυξη. Επιπλέον, έγινε αναφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες με τις οποίες αλλάζουν μορφή οι ελληνικές πόλεις και στους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι υποδομές κ.ά. όπου θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.

Ενδιαφέρον, όμως, έχουν οι δράσεις που αναπτύσσονται σε αρκετές πόλεις με σκοπό να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στις μεταφορές, ειδικότερα στα Τρίκαλα, βρίσκεται σε εξέλιξη το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Elviten που σχετίζεται με την ηλεκτροκίνηση και θα εφαρμοστεί για την επόμενη τριετία. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι κάτοικοι των Τρικάλων θα εξοικειωθούν με τα τετράκυκλα μικρά οχήματα, τα οποία θα μπορούν να τα νοικιάζουν.

Μιλώντας στο συνέδριο για το συγκεκριμένο έργο ο ηλεκτρολόγος Γεώργιος Γοργογέτας τόνισε πως «στόχος είναι να εξοικειωθούν οι κάτοικοι με τις νέες τεχνολογίες, αποτρέποντας τους να χρησιμοποιούν για τη μεταφορά τους τα αυτοκίνητα». Παράλληλα, ο κ. Γοργογέτας, σημείωσε πως η μη ευρεία χρήση τους αυτή τη στιγμή πανευρωπαϊκά οφείλεται στον ελλιπή σχεδιασμό των πόλεων. Ωστόσο, η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος θα προσπαθήσει να προκαλέσει το ενδιαφέρον των δήμων για να τα χρησιμοποιούν στο μέλλον. Άλλωστε, είχε προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στα Τρίκαλα η λειτουργία, κατά το παρελθόν, του ηλεκτρικού λεωφορείου, που κινούνταν χωρίς οδηγό και μάλιστα σε συνθήκες πραγματικής κίνησης. Για τους πολίτες προβλέπεται σε πρώτο χρόνο η δυνατότητα ενοικίασης των τετράκυκλων, μέσα από μια ειδική πλατφόρμα και η χρήση τους θα είναι δωρεάν. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως με την πλήρη φόρτισή τους τα μικρά αυτά οχήματα θα έχουν ενεργειακή αυτονομία για 60-70 χιλ.

Όπως είναι φανερό, λοιπόν, η ηλεκτροκίνηση αρχίζει και απασχολεί όλο και περισσότερο τους δήμους της Ελλάδας. Πρόσφατα η ΔΕΗ γνωστοποίησε την πρόθεση της να παρέχει ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στους δήμους. Να σημειωθεί ακόμα πως, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων για την εδραίωση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είχε προτείνει στο παρελθόν την 10ετή καθολική απαλλαγή των ηλεκτροκίνητων οχημάτων από κάθε είδος τέλος ή δασμό καθώς και την εγκατάσταση ταχυφορτιστών, κατά μήκος των εθνικών οδών.

Τέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου αναδείχθηκαν οι δράσεις ιδίως στον τομέα της  βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ αρκετοί ομιλητές επικεντρώθηκαν στην ανάγκη επενδύσεων, για τη βελτίωση του οδοφωτισμού που θα εξοικονομήσει πόρους για τους δήμους.