Με πρωταρχικό στόχο να δημιουργηθεί ένα αιολικό και φωτοβολταϊκό πάρκο, ιδρύθηκε ο ενεργειακός συνεταιρισμός Βλάστης. Τα μέλη του συνεταιρισμού στοχεύουν να καλύψουν με την παραγόμενη ενέργεια, τις ανάγκες του συνεταιρισμού, ενώ σε δεύτερη φάση θα διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον για την μεταπώλησή της.

Μέχρι στιγμής, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία για το συνεταιρισμό, ο οποίος αριθμεί 24 άτομα. Βέβαια, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο αριθμός των μελών, ενώ αργότερα θα αποφασιστεί ο αριθμός των μερίδων που μπορεί να αποκτήσει ο κάθε συνέταιρος, με ανώτερο όριο τις πέντε. Η αξία της κάθε μερίδας ενδεχομένως να φθάσει τα 1.000 ευρώ.

Σκοπός, επίσης, είναι να προσελκύσει και άλλους επενδυτές, με το μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, κ. Ιωάννη Τζιούμαρη, να αναφέρει στο Energia πως ήδη ένας Έλληνας επενδυτής, ενδιαφέρεται να επενδύσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό στην ενεργειακή κοινότητα.

Οι συζητήσεις για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας δεν είναι οι μοναδικές που έχουν γίνει, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Τζιούμαρης, στο παρελθόν, έχει διερευνηθεί η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα φράγμα που θα συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες νερού, με σκοπό να τροφοδοτεί στη συνέχεια μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Βέβαια, όπως τονίζει ο ίδιος, το έργο είναι κοστοβόρο, αλλά εκτιμά ότι στο μέλλον, μέσω της ένταξης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, θα μπορέσει να γίνει πράξη.

Πάντως, μέχρι στιγμής, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από την τοπική αυτοδιοίκηση, με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Μιχελάκη, στην πρώτη ενημερωτική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, στις αρχές Απριλίου, να διαβεβαιώνει πως η αποκεντρωμένη διοίκηση θα συνεισφέρει στις προσπάθειες της ενεργειακής κοινότητας.

Τέλος, να σημειωθεί πως η πρώτη συνέλευση των μελών, ορίσθηκε για το Σάββατο 23 Ιουνίου, στην οποία θα εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο, θα οριστεί η αξία της μερίδας για κάθε νέο μέλος, καθώς και η ανάληψη νέων μερίδων.

Είναι σημαντικό πως από την αρχή της χρονιάς, μετά και τη ψήφιση του σχετικού νόμου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετές περιοχές για τη δημιουργία αντίστοιχων συνεταιρισμών. Ειδικότερα, οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και το επιμελητήριο Έβρου, σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1MW. Λίγους μήνες αργότερα, τρεις αγροτικοί συνεταιρισμοί γνωστοποίησαν τη συγκρότηση ενεργειακής κοινότητας, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες περιοχές.