Έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) με τις κοινοπραξίες TOTAL, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια για την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και REPSOL-ΕΛ.ΠΕ. για το Ιόνιο, συμφώνως προς τον πρόεδρο της εταιρείας Γιάννη Μπασιά.

Στο πλαίσιο των δυο διεθνών διαγωνισμών για τα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία των ExxonMobil,TOTAL και ΕΛ.ΠΕ. Το μπλοκ του Ιονίου διεκδικούν τα Ελληνικά Πετρέλαια σε συνεργασία με την ισπανική Repsol. Υπό την προϋπόθεση πως η εισήγηση θα γίνει αποδεκτή από το ΥΠΕΝ, θα ανοίξει ο δρόμος για να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα τα οποία θα σχετίζονται με την κατακύρωση των παραχωρήσεων.

Οι συγκεκριμένες περιοχές θεωρούνται υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής αποδόσεως, καθώς τα βάθη της θαλάσσης είναι μεγάλα που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων είναι υψηλό. Ωστόσο, εκτιμάται ότι σε λίγα χρόνια όταν οι κοινοπραξίες θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις θα έχει ωριμάσει και η τεχνολογία για έρευνες σε βάθη άνω των τριών χιλιάδων μέτρων.

Η ολοκλήρωση των παραχωρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, συμφώνως προς τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, θα διευκολύνει την προσπάθεια διενέργειας νέων σεισμικών ερευνών και στην θαλάσσια ζώνη νοτίως της Κρήτης για την περαιτέρω διερεύνηση των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής κάτω από τον πυθμένα της θαλάσσης.

Τέλος, η ΕΔΕΥ παρακολουθεί και τις εξελίξεις στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις.