14+1 Προτάσεις του ΣΕΒ για τις Επενδύσεις - Η Ελλάς Χρειάζεται Αμέσως Κεφάλαια 100 Δισεκατομμυρίων

14+1 Προτάσεις του ΣΕΒ για τις Επενδύσεις - Η Ελλάς Χρειάζεται Αμέσως Κεφάλαια 100 Δισεκατομμυρίων
energia.gr
Δευ, 11 Ιουνίου 2018 - 12:37

H Ελλάδα καλείται σήμερα να καλύψει ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της τάξης των €100 δισ. που αφήνει πίσω της η πολυετής ύφεση, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι προκειμένου να ορθοποδήσει η χώρα είναι μονόδρομος η αύξηση των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό 15%.

Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα είναι στο 12,6% (έναντι 26% το 2007) όταν στην υπόλοιπη ΕΕ είναι στο 20%. Στην Ιρλανδία και την Τσεχία οι επενδύσεις τρέχουν με ρυθμούς 33% και 26% επί του ΑΕΠ τους αντίστοιχα. Όπως αναφέρει η μελέτη του ΣΕΒ, «το σενάριο αύξησης των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15% είναι πλέον μονόδρομος για να καταφέρουμε σε 4 χρόνια να προσεγγίσουμε τα ευρωπαϊκά επίπεδα επενδύσεων και να επανέλθει η οικονομία στην επιθυμητή κανονικότητα».

Δυστυχώς, η επενδυτική και επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα της χώρας παραμένει μακριά από εκείνη της Ε.Ε., υπογραμμίζει ο σύνδεσμος, και συμπληρώνει ότι παρά την μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων ετών, απέχουμε σε όλους εκείνους τους δείκτες που ενθαρρύνουν τις παραγωγικές επενδύσεις. Παραλλήλως, το επιχειρηματικό περιβάλλον και η άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό ζητούμενο. Για την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού ο ΣΕΒ προτείνει 14+1 μεταρρυθμίσεις.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ στην ανάλυσή του οι προτάσεις αυτές έχουν δοκιμασθεί με επιτυχία στην ΕΕ και μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Ακολουθούν εν συνεχεία αναλυτικώς οι συγκεκριμένες προτάσεις:

  1. Ισχυρός υποστηρικτής (ο πρωθυπουργός), ικανός να επιβάλλει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και με δέσμευση να το πετύχει.
  2. Φορολογική προβλεψιμότητα και έγκαιρη πραγματοποίηση ελέγχων που δημιουργούν ασφάλεια και σαφήνεια ανεξαρτήτως κλάδου.
  3. Δημιουργία ενιαίου tax portfolio προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των επιχειρήσεων.
  4. Άρση της υπερ-φορολογήσεως που είναι και ισχυρό αίτημα όλων των κλάδων.
  5. Κίνητρα που θα ενδιαφέρουν όλους τους παραγωγικούς κλάδους.
  6. Αδειοδότηση ενός βήματος με συγκέντρωση όλων των εγκρίσεων σε μια άδεια.
  7. Εξυπηρέτηση από δημόσιες δομές μίας στάσεως (one-stop).
  8. Απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας κάτι που μειώνει το κόστος συμμορφώσεως, βελτιώνει τη σαφήνεια των ρυθμίσεων αλλά και την ασφάλεια δικαίου.
  9. Εφαρμογή πρωτοκόλλων αυτοδεσμεύσεως.
  10. Ψηφιακές λύσεις που μειώνουν το διοικητικό κόστος για όλους τους κλάδους.
  11. Ταχύτερη υιοθέτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τιμολογήσεων σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  12. Ειδικοί φορολογικοί και ασφαλιστικοί χειρισμοί που πέρα από την ταμειακή διευκόλυνση θα μειώνουν το διοικητικό κόστος και την γραφειοκρατία.
  13. Διαθεσιμότητα ισχυρών κινήτρων προσελκύσεως μεγάλων εταιρειών σε ζώνες καινοτομίας.
  14. Μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και
  15. Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και κίνητρα στις νομοταγείς επιχειρήσεις.