Κύπρος: Ανάρπαστο το Σχέδιο «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες»

Κύπρος: Ανάρπαστο το Σχέδιο «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες»
του Βάσου Βασιλείου
Δευ, 11 Ιουνίου 2018 - 13:25

Η Κυπριακή Υπηρεσία Ενέργειας κατακλύστηκε από αιτήσεις για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών και διαμερισμάτων με αποτέλεσμα τα κονδύλια να εξαντληθούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την εξαγγελία του σχεδίου και αρκετοί ενδιαφερόμενοι να μείνουν με τις αιτήσεις στο χέρι ενώ άλλοι συνειδητοποίησαν πως ακόμη και αν εγκριθούν δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα.

Το σχέδιο «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες», του οποίου η δεύτερη φάση έληξε χθες, έγινε «ανάρπαστο» αν λάβει κανείς υπ' όψιν ότι από τον Απρίλιο που εξηγγέλθη μέχρι τις 25 Μαΐου (περίπου ενάμιση μήνα μετά την έναρξή του) υπελβήθησαν 532 αιτήσεις που αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 80% του συνόλου των αιτήσεων που θα δεχόταν η Υπηρεσία.

Το σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλης κλίμακας υφιστάμενων κατοικιών, οι οποίες ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα που ζουν μόνιμα στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Το ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες του κατά την 2η πρόσκληση ανέρχεται στα €8 εκατομμύρια. Οι χορηγίες που θα παραχωρούνται στους δικαιούχους που θα ενταχθούν στο Σχέδιο ανέρχονται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης (Αγορά Υπηρεσιών – Οικοδομικές Εργασίες – Αγορά Εξοπλισμού), με εξαίρεση αιτήσεις που υποβάλλονται από ευάλωτους καταναλωτές οι οποίοι μπορούν τύχουν χορηγίας μέχρι 75% των επιλέξιμων δαπανών. Το ποσό της χορηγίας που θα παραχωρείται δύναται να ανέλθει μέχρι και €25.000 για κάθε κατοικία ή μέχρι €20.000 για κάθε διαμέρισμα σε πολυκατοικία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν χορηγία για επιλέξιμες δαπάνες που περιλαμβάνουν τη θερμομόνωση του κελύφους του κτηρίου (τοιχοποιία/δοκοί, οροφή, εκτεθειμένο πάτωμα), εγκατάσταση θερμομονωτικών παραθύρων και θυρών, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, αυτόνομα κλιματιστικά, αντικατάσταση λέβητα, εγκατάσταση αντλίας θερμότητας ψηλής απόδοσης για θέρμανση ή/και ψύξη χώρου, εγκατάσταση κεντρικού ηλιακού συστήματος για θέρμανση ή/και ψύξη χώρου καθώς επίσης και το κόστος έκδοσης των απαραίτητων Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης για την κατοικία και των επιπρόσθετων υπηρεσιών του Ειδικευμένου Εμπειρογνώμονα.

Για κάθε δαπάνη ισχύουν ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις. Περισσότερες πληροφορίες αναφέρονται στις οδηγίες που δόθηκαν. Πέραν των πιο πάνω, το πρόγραμμα παρέχει την ευχέρεια εφαρμογής μέτρων που δεν αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες, για επίτευξη των ελάχιστων τεχνικών κριτηρίων του Σχεδίου όπως είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών νοουμένου ότι θα εφαρμοστούν μετά τις 19/3/18.

 

(philenews.com)