Κύπρος: Υψηλότεροι Στόχοι ΑΠΕ Μόνο Εάν Ληφθούν Υπόψη οι Ιδιαιτερότητες των Μικρών Νησιωτικών Κρατών

Κύπρος: Υψηλότεροι Στόχοι ΑΠΕ Μόνο Εάν Ληφθούν Υπόψη οι Ιδιαιτερότητες των Μικρών Νησιωτικών Κρατών
energia.gr
Τρι, 12 Ιουνίου 2018 - 10:15

Η Κύπρος θα στηρίξει υψηλότερους στόχους για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ΕΕ, μόνο αν ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών νησιωτικών κρατών μελών, δήλωσε ο Κύπριος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Στέλιος Χειμώνας.

Στην ομιλία του χθες στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας, ο κ. Χειμώνας εξήγησε στους ομολόγους του ότι «η Κύπρος θα μπορούσε να στηρίξει κατά ορισμένο βαθμό μεγαλύτερη φιλοδοξία σε σχέση με τους στόχους που θέτει η Ένωση, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνονται ειδικές αναφορές, καθώς και ειδικά μέτρα και λύσεις για τα μικρά νησιωτικά κράτη μέλη της Ένωσης».

Ο Γενικός Διευθυντής συμφώνησε με την πρόθεση ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας την ανάγκη να συμπεριληφθούν ειδικά σχεδιασμένα μέτρα που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μικρών νησιωτικών κρατών μελών της Ένωσης.

Παράλληλα, σε παρέμβασή του για το θέμα των Διεθνών Ενεργειακών Σχέσεων της ΕΕ, ο κ. Χειμώνας τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της ανατολικής Μεσογείου ως νέα πηγή και νέος διάδρομος ανεφοδιασμού της Ένωσης με φυσικό αέριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, αφού καλωσόρισε την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας, αναφέρθηκε στο προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο. Τόνισε ότι, η σύναψη της διακρατικής αυτής συμφωνίας είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ΕΕ, καθώς θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδών εφοδιασμού, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της ΕΕ.