Κοπελούζος: Επιστρέφει στην Ενέργεια με Λιγνιτικές της ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας

Κοπελούζος: Επιστρέφει στην Ενέργεια με Λιγνιτικές της ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας
του Χρήστου Κολώνα
Παρ, 6 Ιουλίου 2018 - 09:06

Εταίρο – έκπληξη από την Ευρώπη για την είσοδο στη ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα στο κομμάτι της εμπορίας φέρνει ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο οποίος παράλληλα με την κινεζική CHN Energy, φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει και τους δύο λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ.

Ο όμιλος Κοπελούζου, ως εισαγωγέας και μεταπωλητής ποσοτήτων 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου προερχόμενες από τη ρωσική Gazprom θα επιδιώξει να μπει στο παιχνίδι της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και για την ακρίβεια στην εταιρία «ΔΕΠΑ Εμπορίας».

Ως είθισται ο μεγαλομέτοχος του ομίλου, για τέτοιες business δεν θα δοκιμάσει να μπει στην κούρσα της διεκδίκησης με δικές του αποκλειστικές δυνάμεις, αλλά θα παρουσιάσει και ξένο επενδυτή. Έτσι και χθες στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε για την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας με τον κινεζικό κολοσσό CHN Energy, κύκλοι προσκείμενοι σε αυτόν, σημείωναν το ενδιαφέρον του ομίλου για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, όταν το ΤΑΙΠΕΔ προχωρήσει στον σχετικό διαγωνισμό και αφού πρώτα προηγηθεί η νομοθετική διάσπαση της ΔΕΠΑ σε δύο επιχειρήσεις. Οι ίδιες πηγές κοντά στον επιχειρηματία, που συμμετέχει επίσης στο κοινοπρακτικό σχήμα με τη γερμανική Fraport για τη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων και βρίσκεται επιπλέον ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ελέγχουν το «Ελευθέριος Βενιζέλος», τονίζουν ότι όταν ανοίξει ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ θα επιδιώξουν με «εταίρο από την Ευρώπη» να αποκτήσει την Εμπορία. Στο χαρτοφυλάκιο αυτό θα βρίσκονται οι συμβάσεις της δημόσιας επιχείρησης με τις Gazprom, Botas και Sonatrach αλλά και η ΕΠΑ Αττικής. Ο όμιλος δεν ενδιαφέρεται για την «ΔΕΠΑ Υποδομές» όπως επίσης και μόνο για την ΕΠΑ Αττικής.

Ζωηρό είναι και το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας της εταιρίας του ομίλου Κοπελούζου, DAMCO με την CHN Energy για τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Οι δύο επιχειρήσεις με ποσοστά συμμετοχής στην κοινή εταιρία, 25% και 75% αντίστοιχα, θα "χτυπήσουν" όλες τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες. Σύμφωνα επίσης με στελέχη του ελληνικού ομίλου, δεν βλέπουν νόημα στη συνεργασία για το διαγωνισμό της ΔΕΗ με κάποια βιομηχανία, καθώς η τελευταία ενδιαφέρεται μόνο για την προμήθεια φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και όχι για την επένδυση στην παραγωγή.

Όπως και να χει ο όμιλος Κοπελούζου, με την κίνηση συνεργασίας με την CHN Energy στον τομέα της ενέργειας, δείχνει ότι δεν ξεχνά τον συγκεκριμένο κλάδο που τον καθιέρωσε και μετά από ένα διάλειμμα με τις επενδύσεις στα αεροδρόμια επιστρέφει στις δραστηριότητες που τον ανέδειξαν.

 

(euro2day.gr)