Στην Επόμενη Φάση του Διαγωνισμού για τις Μονάδες Λιγνίτη Προβιβάστηκαν οι «Έξη»

Στην Επόμενη Φάση του Διαγωνισμού για τις Μονάδες Λιγνίτη Προβιβάστηκαν οι «Έξη»
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Παρ, 6 Ιουλίου 2018 - 18:19

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως και τα έξη υποψήφια σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας του οργανισμού, περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία προβλέπεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμων μερών, ανέφερε χθες, ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού

Ο κ. Παναγιωτάκης διευκρίνισε, όμως, ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί οριστικά και τυπικά, σήμερα, από το ΔΣ της ΔΕΗ το οποίο πρόκειται να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική China Energy Investment Corporation, ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε ακόμη ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει το data room για τις μονάδες, μέσω του οποίου οι υποψήφιοι επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα των μονάδων και των λιγνιτωρυχείων που θα τις τροφοδοτούν.

Το τεθέν χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υποβολή προσφορών, τον Σεπτέμβριο και την κατακύρωση του διαγωνισμού τον αμέσως επόμενο μήνα, Οκτώβριο

 Η HSBC France Athens Branch ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η DLA Piper UK LLP ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ για τη διαγωνιστική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν οι:

  1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (όμιλος Κοπελούζου) CONSORTIUM

  2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

  3. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

  4. ENERGETICK

  5. INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED

  6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ  ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σημειωτέον ότι Energetick της Τσεχίας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Κεντρική Ευρώπη, με τις δραστηριότητές της να απλώνονται στην Σλοβακία, στην Ιταλία, στην Γερμανία, στην Ουγγαρία, στην Βρετανία και την Πολωνία.

Η Energetick διαθέτει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, μονάδες βιομάζας, σταθμούς αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς και υποδομές διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή θερμότητας στην Τσεχία, τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό και τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στη Σλοβακία, ενώ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στη Γερμανία.

Επίσης, η έτερη τσέχικη Indoverse Coal Investments Limited είναι θυγατρική της Seven Energy και λειτουργεί λιγνιτωρυχεία στην Νότια Βοημία.