Υπό τις ...σκιές που ρίχνει η διερεύνηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ενδεχόμενων καταχρηστικών συμπεριφορών από συμμετέχοντες στις δημοπρασίες ηλεκτρονικών δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος, υλοποιείται σήμερα Τετάρτη η τρίτη δημοπρασία ΝΟΜΕ του 2018.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, με δεδομένο ότι στην Ευρώπη οι τιμές ρεύματος είναι πολύ υψηλές, αλλά και με κριτήριο την προβλεπόμενη αποκλιμάκωση των ποσοτήτων ενέργειας, οι οποίες θα δημοπρατούνται μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα πουληθούν σήμερα, κατά την έβδομη δημοπρασία από τον Οκτώβριο του 2016, αφορούν λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ (400 MW/h) σε σταθερή τιμή για τους ιδιώτες προμηθευτές και traders, για την περίοδο 1/9/2018-31/8/2019, με τιμή εκκίνησης τα 36,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Tα NOME υιοθετήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο, επιβάλλοντας στη ΔΕΗ να πουλάει φθηνά συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία προέρχεται από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της, με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς και την ανακατανομή των μεριδίων στο λιανεμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας ώστε το ποσοστό της ΔΕΗ να πέσει έως το 2020 κάτω του 50%.

Ο στόχος ωστόσο δεν επιτεύχθηκε και τα αίτια αναζητούνται στα ΝΟΜΕ, στα οποία διάφοροι traders ανακάλυψαν πεδίον ...αυθαιρεσίας, καθώς κατεύθυναν τις φθηνές ποσότητες ρεύματος που αγόραζαν από τις δημοπρασίες στις αγορές του εξωτερικού και όχι στην εσωτερική αγορά προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες με τιμές πιο ανταγωνιστικές από εκείνες της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι οι πολύ υψηλές τιμές που επικρατούν στη χονδρεμπορική ρεύματος των περιφερειακών αγορών, θα εκτινάξει και τις τιμές της σημερινής δημοπρασίας. Γι’ αυτό και η ΡΑΕ σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι θα ασκήσει αυστηρό έλεγχο στη σημερινή διαδικασία ΝΟΜΕ, αποκλείοντας μάλιστα και ορισμένους παίκτες από τη δημοπρασία. 

Άλλωστε, ο Ρυθμιστής έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό να διερευνά τις πρακτικές ορισμένων εταιρειών, τις οποίες κάλεσε σε ακρόαση και ζήτησε να καταθέσουν σχετικά υπομνήματα αναφορικά με τη χρήση των προϊόντων ΝΟΜΕ με στόχο να ελέγξει, μεταξύ άλλων, και την αναλογία της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά έναντι εκείνης που εξάγεται. Οι δημοπρασίες έως σήμερα λειτούργησαν περισσότερο προς όφελος εταιρειών  trading ηλεκτρικής ενέργειας, παρά ως μέσο για τον περιορισμό του κόστους ενέργειας για τις εταιρείες προμήθειας και άρα για τον τελικό καταναλωτή στην Ελλάδα.  Άλλωστε, με τις ευλογίες των Θεσμών, δεν υφίσταται πλαφόν στις εξαγωγές ρεύματος και οι παίκτες της αγοράς μπορούν να στήσουν το ...παιχνίδι όπως τους συμφέρει.