Οι Μαινάδες πήραν τα Ηνία της Χώρας- Ολοφυρμός για τους 60 Νεκρούς και τους 156 Τραυματίες- Αγνοούνται Δεκάδες

Οι Μαινάδες πήραν τα Ηνία της Χώρας- Ολοφυρμός για τους 60 Νεκρούς και τους 156 Τραυματίες- Αγνοούνται Δεκάδες
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 24 Ιουλίου 2018 - 16:15

Πόσο ανήμπορος αισθάνεται κανείς για να μπορέσει να ξετυλίξει με λόγια τις σελίδες της νέας τραγωδίας που βιώνει, ξανά, η Ελλάδα. Με επίσημη ανακοίνωσή της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποκαλύπτει την έκταση της φρίκης που προκαλούν οι πιο φονικές πυρκαγιές στα ελληνικά χρονικά και τείνουν να ξεπεράσουν ακόμη και τα όσα συνέβησαν στην Ηλεία, το 2007 

Στους εξήντα ανέρχονται έως στιγμής οι νεκροί από την τρομακτική πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλες περιοχές στην βορειοανατολική Αττική και στην Πεντέλη.

Σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα στοιχεία οι τραυματίες ανέρχονται σε 156 ανθρώπους - ανάμεσά τους και 16 παιδιά – από τους οποίους, οι 11 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Το σενάριο της φρίκης φέρει δεκάδες άλλους συμπολίτες μας να αγνοούνται! 

Άνεμοι ισχύος 9 μποφόρ γιγάντωσαν τις φλόγες που αναπηδούσαν η μία μετά την άλλη και περικύκλωσαν, εν ριπή οφθαλμού, εκατοντάδες ανθρώπους σπίτια και αυτοκίνητα, στις περιοχές που δέχτηκαν την κύρια επίθεση της φωτιάς, εγκλωβίζοντας τα πάντα στην πύρινη αγκαλιά της.

Στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας γράφτηκε η πιο φρικτή σελίδα τούτης της τραγωδίας, αφού ξεκληρίστηκαν οικογένειες ολόκληρες, παγιδευμένες στις φλόγες που τύλιξαν ένα μικρό κατάφυτο οικόπεδο, μιαν ανάσα από τη μικρή, βραχώδη, παραλία της περιοχής. 

Σε άλλα σημεία της παραθαλάσσιας ζώνης της Αττικής, στο Μάτι, στην Ραφήνα και όπου αλλού φλεγόταν ο τόπος, εκατοντάδες άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα για να γλυτώσουν και διασώθηκαν από παραπλέοντα πλοία και καίκια. 

Η φρεγάτα «Έλλη», του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εγκλωβισμένων στην περιοχή της Ραφήνας, περισυνέλλεξε τέσσερις νεκρούς από την θάλασσα!  

Συνολικά, από τις έξη χθες τα ξημερώματα, έως σήμερα το πρωί ξέσπασαν 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Στα μέτωπα της φωτιάς ενεργούν εναέρια και χερσαία μέσα. Αυτή την ώρα, στο μέτωπο της Κινέτας επιχειρούν περισσότεροι από  150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες και 5 ελικόπτερα. Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της καταστροφικής πυρκαγιάς, στην Αττική, δηλαδή εκείνη  που προκάλεσε τις μεγαλύτερες καταστροφές, στο Μάτι, τον Νέο Βουτζά, την Ραφήνα και την Πεντέλη, έχουν ριχτεί στημάχη για την κατάσβεση, 190 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 96 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 25 εθελοντικά οχήματα και 6 υδροφόρες.

Η Ελλάδα ζήτησε επίσημα βοήθεια από την ΕΕ, ενώ ισπανικά και κυπριακά Καναντέρ σπεύδουν στην Αττική για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Είναι χαρακτηριστικό της σφοδρότητας της πυρκαγιάς και του πανικού που προκάλεσε το ότι περισσότεροι από 700 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας και στο Μάτι, γλύτωσαν όπως-όπως, τη ζωή τους, πέφτοντας στη θάλασσα.

Ορισμένοι παρασύρθηκαν, μάλιστα, από τα θαλάσσια ρεύματα και διασώθηκαν αργά τη νύχτα από επιβατηγά πλοία και ψαροκάικα που έσπευσαν στην περιοχή.