«Σεισμοί Λιμοί και Καταποντισμοί»- Σημεία των Καιρών ή Ανθρώπινος Δάκτυλος;

«Σεισμοί Λιμοί και Καταποντισμοί»- Σημεία των Καιρών ή Ανθρώπινος Δάκτυλος;
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 24 Ιουλίου 2018 - 17:38

Πώς είπατε; Τα βρίσκετε όλα καλά με το κλίμα;  Δυστυχώς αλλά δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα, οι εκατοντάδες των νεκρών από φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας και καταγράφονται στα τέσσερα σημεία του πλανητικού ορίζοντα. Στην Ελλάδα, το εκρηκτικά φονικό μείγμα των υψηλών θερμοκρασιών που επέφερε το ξέσπασμα των πυρκαγιών, έχει σκοτώσει περισσότερους από εβδομήντα -τελευταία ενημέρωση- ανθρώπους και άφησε δεκάδες άλλων, να παλεύουν για τη ζωή τους στα νοσοκομεία

Στην άλλη άκρη της Γης, στην Ιαπωνία, ο πρωτοφανής για τα δεδομένα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, καύσωνας, έχει στερήσει τη ζωή σε περισσότερους από 65 ανθρώπους, ενώ πάνω από 22.000 πολίτες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας. Στο Τόκιο η θερμοκρασία έχει κολλήσει στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ δύσκολο καλοκαίρι βιώνουν και στην Σκανδιναβία. Φινλανδία και Σουηδία σαρώνονται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 200 ετών. Ο καύσωνας έχει προκαλέσει εκτεταμένες πυρκαγιές που πυρπολούν τα πυκνόφυτα δάση των δύο χωρών.

«Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά αυτό το Σαββατοκύριακο και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, χάρη στις χερσαίες δυνάμεις και στην από αέρος σύμπραξη με αεροπλάνα και ελικόπτερα», δήλωσε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας.

Οι πυρκαγιές έχουν απλωθεί μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο γεγονός που υποχρέωσε τις αρχές να εκκενώσουν ολόκληρα χωριά και να ζητήσουν συνδρομή από τη γειτονική Νορβηγία αλλά και την Ιταλία.

Στην άμαθη σε ανάλογες καιρικές συνθήκες Σουηδία, οι ειδικοί φοβούνται ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν και την εβδομάδα που διανύουμε, είναι πιθανό να επιδεινώσουν την κατάσταση.

«Είναι ο θερμότερος Ιούλιος από το 1756. Το χαρακτηριστικό αυτού του κύματος καύσωνα είναι η διατήρηση των θερμοκρασιών πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζουν οι μετεωρολόγοι.

Το ντόμινο της τραγωδίας επεκτάθηκε και στον μακρινό Καναδά, όπου οι νεκροί από τον καύσωνα που σάρωσε το ανατολικό τμήμα της χώρας, ξεπέρασαν τους 54!

Είκοσι οχτώ θάνατοι που σχετίζονται με τον καύσωνα καταμετρήθηκαν στην περιοχή του Μόντρεαλ, ενώ οι υπόλοιποι θάνατοι καταγράφηκαν στο νοτιοδυτικό τμήμα της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ.

«Οι θερμοκρασίες- ρεκόρ θα συνεχιστούν στον κεντρικό και ανατολικό Καναδά, οπότε να φροντίσετε να προστατέψετε τους εαυτούς σας και τις οικογένειές σας», προειδοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο tweeter, ο πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό.

Η θερμοκρασία στο Μόντρεαλ έφτασε στους 34 βαθμούς Κελσίου, που μπορεί να μη θεωρείται ακραία, δημιουργεί, όμως, την αίσθηση πως ξεπερνά τους 40, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων υγρασίας που επικρατούν στην περιοχή, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία.