Στο «Μάτι» του Θρήνου η Ελλάδα- Στους 74 οι Νεκροί 187 οι Τραυματίες- Τριήμερο Εθνικό Πένθος

Στο «Μάτι» του Θρήνου η Ελλάδα- Στους 74 οι Νεκροί 187 οι Τραυματίες- Τριήμερο Εθνικό Πένθος
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 24 Ιουλίου 2018 - 18:03

Αυξάνεται κάθε ώρα που περνά ο αριθμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στο Μάτι, που δέχτηκε καίριο πλήγμα από τη χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά. Η τελευταία ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κας. Σταυρούλας Μαλλίδη, αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 74, ενώ ο συνολικός αριθμός των τραυματιών έφθασε στους 164, εκ των οποίων 23 παιδιά

Ένας ακόμη νεκρός ανασύρθηκε από άνδρες του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας- ολέθρια σύμπτωση με την Αρτέμιδα της Ηλείας.

Πρόκειται για άνδρα που εντοπίστηκε από ελικόπτερο του Λιμενικού και μεταφέρθηκε στο Λιμεναρχείο Ραφήνας για να διαπιστωθεί η ταυτότητά του. Οι έρευνες του Λιμενικού συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

Σημειωτέον πως είκοσι πέντε από τα θύματα εντοπίστηκαν το πρωί σε οικόπεδο, στην περιοχή Ζούγκλα, στο Μάτι.

Η γενική αίσθηση είναι ότι οι αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για δεκάδες αγνοουμένων. Η κα. Μαλλίρη έκανε έκκληση στους συγγενείς τους να επικοινωνούν στον τηλεφωνικό αριθμό «199», για να δηλώσουν τους ανθρώπους τους, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες στις αρχές.

Οι τραυματίες ανέρχονται, επισήμως και επί του παρόντος σε 156 ενήλικους, εκ των οποίων 11 είναι διασωληνωμένοι, καθώς και σε 16 παιδιά,  αλλά δεν εκφράζονται φόβοι για τη ζωή τους.

«Είμαστε σε μια δεύτερη συνεχόμενη δύσκολη ημέρα» τόνισε ο κ. Παπαευσταθίου, διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και πρόσθεσε: «Στα νοσοκομεία είχαν διακομιστεί, χθες, κυρίως με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, 156 ενήλικες και 16 παιδιά. Από τους 156 ενηλίκους οι 11 είναι διασωληνωμένοι, ευτυχώς τα 16 παιδιά είναι σε κατάσταση που δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή».

Στα μέτωπα των πυρκαγιών, τώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τρεις φωτιές στην Αττική, δηλαδή, στην Κινέτα, στην Ανατολική Αττική και στον Κάλαμο, καθώς επίσης και οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, χθες, στην υπόλοιπη Ελλάδα και ειδικότερα στην Κορινθία και στα Χανιά. Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα στον νομό Φωκίδας, σε δύσβατες δασικές περιοχές, αλλά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα στην Κινέττα, 3 ελικόπτερα και δύο Καναντέρ στην Ανατολική Αττική, ένα ελικόπτερο στα Χανιά, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο στο Ζεμενό Κορινθίας, κι ένα ελικόπτερο στη Λάριμνα.

Στην Κινέττα και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού.

Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς.