Το ζήτημα της διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων, μέσω της κατασκευής αγωγού μεταφοράς αερίου από την περιοχή της Θεσσαλονίκης στο Negotino της γειτονικής χώρας, επαναφέρει στο προσκήνιο ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Αφορμή η διήμερη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή στο Σιδηρόκαστρο και τη Νέα Μεσημβρία, της αντιπροσωπεία της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων (MER Skopje) της πΓΔΜ.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τρίτη ο ΔΕΣΦΑ, μεταξύ άλλων αναφέρεται στη στενή συνεργασία (από τον Οκτώβριο του 2016) μεταξύ των δύο εταιρειών με στόχο τη διασύνδεση των δύο συστημάτων φυσικού αερίου, μέσω της κατασκευής αγωγού μεταφοράς.  Οι δύο πλευρές (ΔΕΣΦΑ και MER) είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου. «Διαθέτοντας το πλέον αξιόπιστο και ευρύ δίκτυο υποδομών, καθώς και υψηλή τεχνογνωσία στη διαχείριση του φυσικού αερίου, ο ΔΕΣΦΑ, επιδιώκει να χτίσει μια «ενεργειακή γέφυρα συνεργασίας» με τη γείτονα χώρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας και στις δυο χώρες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι, το ίδιο έργο διεκδικεί και η εταιρεία Windows International (συμφερόντων του ρώσου μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ), η οποία είχε καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από τον Μάρτιο του 2017 φάκελο για το πρότζεκτ. Μάλιστα, στις αρχές του μήνα, ο Ρυθμιστής είχε ζητήσει από την ρωσικών συμφερόντων εταιρεία, επιπλέον διευκρινίσεις για ζητήματα που αφορούν τη μορφή της και τη μετοχική της σύνθεση προκειμένου να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την κατασκευή του έργου.  Πάντως και η πλευρά του ρώσου μεγιστάνα, επικαλείται μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει με την κυβέρνηση των Σκοπίων στις 31/3/2015 για τη σκοπιμότητα πραγματοποίησης του έργου

Σε κάθε περίπτωση, το έργο της διασύνδεσης με την πΓΔΜ περιλαμβάνεται στο υπό έγκριση Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2026 του ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για έναν νέο κάθετο διάδρομο που είναι πιθανό, μελλοντικά, να επεκταθεί έως τη Σερβία. Με την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης, ο ΔΕΣΦΑ επισημαίνει ότι θα αξιοποιήσει σημαντικά στοιχεία της ενεργειακής υποδομής της χώρας, που έχει στην κατοχή του και αναπτύσσει, όπως είναι ο τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και το άνοιγμα νέων δρόμων για το φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Η αντιπροσωπεία της MER Skopje παρακολούθησε, κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας, παρουσιάσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΕΣΦΑ σχετικά με τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων που επισκέφθηκε, το σχεδιασμό και τη διαχείριση έργων κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου και τις μη ρυθμιζόμενες υπηρεσίες που προσφέρει ο Διαχειριστής.  Παρουσιάστηκαν επίσης, το εκπαιδευτικό κέντρο που σχεδιάζει ο ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσήμβρια, το σύστημα εκπαίδευσης που εφαρμόζει για το προσωπικό του, καθώς και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που μπορεί να προσφέρει.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, τα στελέχη της MER Skopje ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Λειτουργίας και Συντήρησης του Μετρητικού Σταθμού Συνόρων Σιδηροκάστρου και του Κέντρου Λειτουργίας και Συντήρησης Βορείου Ελλάδος, όπου ενημερώθηκαν λεπτομερώς από τους επικεφαλής των εγκαταστάσεων για τη λειτουργία τους.