Η μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο μπαίνει δυναμικά στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για τον κινεζικό κολοσσό China Energy, που αποτελεί παγκοσμίως το μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά, καθώς επίσης και το μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα. Επιπλέον, αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό πρωτογενούς και δευτερογενούς ενέργειας στην Κίνα.

Η China Energy προέκυψε από την συγχώνευση της China Guodian Corp με την Shenhua Group. Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 17,028 δισ. ευρώ, πάγια αξίας 235,6 δισ. ευρώ, 66 θυγατρικές και 350 χιλιάδες υπαλλήλους. Έχει έδρα το Πεκίνο και διαθέτει εισηγμένες εταιρείες στα χρηματιστήρια της Shanghai, του Shenzhen και του Hong Kong.

Τα μεγέθη της είναι εντυπωσιακά. Διαθέτει συνολικό παραγωγικό δυναμικό πάνω από 225.000 MW, δηλαδή σχεδόν 20 φορές μεγαλύτερο απ’ όσο η ΔΕΗ, από αυτό δε τα περίπου 33.000 MW είναι αιολικά, δηλαδή πάνω από 12 φορές μεγαλύτερο από ό,τι η συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύς στη χώρα μας. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η πρόοδός της στον τεχνολογικό τομέα, αφού θεωρείται από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως στις τεχνολογίες καθαρού άνθρακα.

Ως γνωστόν, ο κινεζικός αυτός ενεργειακός κολοσσός έκανε γνωστή την παρουσία του στη χώρα μας μέσω της συμφωνίας συνεργασίας με τον Όμιλο Κοπελούζου για την -μέσω κοινών επενδύσεων- προαγωγή της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η οποία υπεγράφη στην Αθήνα στις 5 Ιουλίου (εδώ).

Η συμφωνία εκτείνεται σε τρείς διαφορετικούς επιχειρηματικούς άξονες .Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η είσοδος της κινεζικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων που αναπτύσσει και κατασκευάζει ο Όμιλος Κοπελούζου. Η China Energy θα συνεισφέρει την εκτεταμένη της εμπειρία στην αιολική ενέργεια, αφού αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον κόσμο, ο δε Όμιλος Κοπελούζου τη μακρά και συσσωρευμένη γνώση του σε αδειοδοτικά και τεχνικά θέματα σε ΑΠΕ, έχοντας ήδη κατασκευάσει πάνω από 200 MW αιολικών, μικρών υδροηλεκτρικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ παράλληλα αναπτύσσει μεγάλα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος πάνω από 2000 MW.

Επιπλέον, η συμφωνία με την China Energy αφορά στη σύμπραξη για την από κοινού διεκδίκηση εξαγοράς των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, με σκοπό -μεταξύ άλλων- την περιβαλλοντική αποδοτικότητά τους, και σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας των δύο ομίλων και στους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Ο τρίτος άξονας αφορά στη δραστηριοποίηση εκτός των συνόρων της χώρας μας, και δη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης μονάδων παραγωγής ενέργειας στα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη των δύο Ομίλων, η ελληνική πλευρά θα κατέχει το 25% και η κινεζική το 75% στο νέο εταιρικό σχήμα. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, η σύναψη της συμφωνίας αποτελεί μια ακόμη ένδειξη πως η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος μετασχηματίζεται γοργά τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη κίνηση επί ευρωπαϊκού εδάφους της κινεζικής εταιρείας, η οποία σκοπεύει να εγκαταστήσει τα κεντρικά της γραφεία των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, όπως παρατηρούν οι ανωτέρω παράγοντες.

«Η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης σοβαρών ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία, αλλά και αφορμή για την επίτευξη και άλλων συνεργασιών μεταξύ Ελληνικών επιχειρήσεων και ξένων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν τόσο στην ενέργεια, όσο και σε άλλους τομείς στη χώρα μας».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και η άλλη σημαντική κινεζική επένδυση το καλοκαίρι του 2017 στον ελληνικό ενεργειακό τομέα μέσω της συμμετοχής κατά 24% στον ΑΔΜΗΕ από την κινεζική State Grid Corporation, η οποία εκτιμάται στα € 300 εκατομμύρια.