Μια από τα ίδια η εικόνα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε για πρώτη φορά ως λειτουργός της αγοράς το Ενεργειακό Χρηματιστήριο.

Αυτό, δηλαδή ότι πλέον τα στατιστικά της αγοράς δημοσιοποιούνται από το Energy Exchange Group αποτελεί και τη μοναδική πρωτοτυπία, αφού σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς η ΔΕΗ διατηρεί την κυρίαρχη θέση της με 80,42% και όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι μαζί παραμένουν κάτω από το 20%.

Στην πρώτη τριάδα παραμένουν Ήρων, Μυτιληναίος (Protergia) και Elpedison με μερίδια από 3,2% έως 4,45%, ενώ ακολουθούν Watt&Volt, NRG και Volterra με μερίδια από 1,25% έως 1,66%. Η NRG θυμίζουμε ότι πέρασε πρόσφατα στον έλεγχο της Μότορ Όιλ.

Τα ΕΛΤΑ έχουν πλέον σταθεροποιηθεί στο 1% ενώ κάτω από το 1% κινούνται Green, KEN, Volton και ΟΤΕ. Τέλος καταγεγραμμένη παρουσία στην αγορά έχουν αποκτήσει ΕΠΑ Αττικής και Ζενίθ οι οποίες από τις αρχές του έτους διαθέτουν πακέτα αερίου και ρεύματος. Μάλιστα η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της ΔΕΠΑ προς την ιταλική Eni στη Ζενίθ αναμένεται να σηματοδοτήσει την ακόμη πιο έντονη παρουσία της εταιρείας στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία της αγοράς τον Ιούνιο, ο λιγνίτης αντιπροσώπευε το 36,32% του ενεργειακού μείγματος, το αέριο το 33,5%, οι ΑΠΕ το 20,7% και τα υδροηλεκτρικά το 9,48%, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει υποχώρηση 1,33%, που προέρχεται κυρίως από τη χαμηλή (1,78%) και την υψηλή τάση (2,3%) ενώ η μέση τάση κατέγραψε οριακή αύξηση (0,28%).

Η μέση μηνιαία οριακή τιμή του συστήματος (χονδρεμπορική τιμή ρεύματος) διαμορφώθηκε στο υψηλότερο σημείο για φέτος καθώς έφτασε τα 60,69 ευρώ η μεγαβατώρα αυξημένη κατά 18,26% σε σχέση με πέρυσι (51,32 ευρώ η μεγαβατώρα).

Σε ό,τι αφορά τέλος την αιχμή του συστήματος, η μέγιστη ωριαία ισχύς διαμορφώθηκε στα 7.739MW στις 2 το μεσημέρι της 13ης Ιουνίου και είναι μικρότερη από τη μεγαλύτερη αιχμή μέχρι στιγμής του έτους που ήταν 8371MW το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου.

 

(capital.gr)