Σε τουλάχιστον 11 περιοχές στην ελεύθερη Κύπρο παρατηρείται ή προβλέπεται μεγάλη συσσώρευση ισχύος από εγκατεστημένα ή αδειοδοτημένα ή σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά πάρκα, σε σημείο που το κράτος, και ειδικότερα ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής (ΔΣΜ-ΑΗΚ), προβληματίζεται έντονα για την παραχώρηση νέων αδειών στα όρια αυτών των κοινοτήτων.

Ενδεχόμενη συνέχιση της αδειοδότησης πάρκων σε αυτές τις περιοχές θα προκαλούσε προβλήματα στη σύνδεσή τους με το δίκτυο, αλλά ακόμα και στην ευστάθεια του δικτύου, ενώ παράλληλα θα προέκυπτε σε κάποια στιγμή επείγουσα ανάγκη για νέο υποσταθμό, η εγκατάσταση του οποίου θα απαιτούσε περίπου τέσσερα χρόνια.

 

Σύνδεση το ταχύτερο

Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα σύνδεσης νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, το Υπουργείο Ενέργειας προτίθεται να θέσει συναφή τεχνικά κριτήρια αδειοδότησης στο πλαίσιο του νέου σχεδίου παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, το οποίο υπολογίζεται να προκηρυχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, για συνολική ισχύ πάνω από 60 μεγαβάτ. Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι για το νέο σχέδιο δεν θα δοθεί προτεραιότητα αδειοδότησης στα πάρκα που έχουν πολεοδομική άδεια ή άδεια οικοδομής, όπως συνέβη στο πλαίσιο του σχεδίου που τρέχει σήμερα, αλλά στα πάρκα που επιπλέον μπορούν να συνδεθούν στο τοπικό δίκτυο το ταχύτερο. Το κριτήριο της χρονικής σύνδεσης κρίνεται απαραίτητο, γιατί αυτές οι προσπάθειες ενίσχυσης της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποσκοπούν στην ικανοποίηση του στόχου για κάλυψη, μέχρι τις αρχές του 2020, του 16% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Με αυτό το κριτήριο προτεραιότητας, όσα πάρκα προγραμματίζονται για τις περιοχές όπου υπάρχει συσσώρευση ΑΠΕ και δυσκολία ταχείας σύνδεσης θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα και θα αποκτήσουν προβάδισμα τα πάρκα που χωροθετούνται σε άλλες περιοχές. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «καταδικασμένα» όλα τα πάρκα που προγραμματίζονται στις περιοχές που εμφανίζουν πρόβλημα χωρητικότητας.

 

Οι περιοχές

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι οι κοινότητες στα όρια των οποίων παρατηρείται ή προβλέπεται μεγάλη παραγωγή ισχύος από φωτοβολταϊκά πάρκα, υφιστάμενα ή σχεδιαζόμενα, είναι ο Άγιος Ιωάννης Μαλούντας, η Ορούντα, ο Κουτραφάς, η Αθηένου, το Αβδελλερό, η Ποταμιά, ο Άγιος Σωζόμενος, το Αυγόρου, το Φρέναρος, η Κοφίνου και το Πισσούρι.

 

(politis.com.cy)