Τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ του δήμου και της Αναπτυξιακής Τράπεζας Καρδίτσας, για την εφαρμογή ενός βιώσιμου ενεργειακού σχεδιασμού. Οι προσπάθειες αυτές γίνονται στο πλαίσιο του πρωτοποριακού έργου INTENSSS-PA, που εφαρμόζεται σε επτά ευρωπαϊκές χώρες από 17 εταίρους και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020. Κεντρικό ζήτημα να οικοδομηθεί ένας ενεργειακός σχεδιασμός, που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση της βιομάζας.

Την περασμένη βδομάδα η Αναπτυξιακή Καρδίτσας διοργάνωσαν από κοινού με την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου το 2ο εθνικό roadshow του έργου INTENSSS-PA. Σύμφωνα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα Καρδίτσας, «κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε η χρησιμότητα του συνεργατισμού ως μοντέλου προώθησης ενεργειακών επενδύσεων με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο». 

Όπως αναφέρει στο Energia o γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Παναγιώτης Τουρναβίτης «σε συνεργασία με τους δήμους προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την αστική κλαδονομή». Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «κοιτάμε αν μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ των περιφερειών της ελληνικής επικράτειας και των ευρωπαϊκών για να γνωρίσει κάθε τόπος πως συγκροτεί έναν ενεργειακό σχεδιασμό μια άλλη περιοχή στην Ευρώπη». Σημείωσε δε ότι, «αν το πρόγραμμα προχωρήσει, οι επόμενες δημοτικές αρχές θα έχουν ένα μπούσουλα για μια ολική διαχείριση του ενεργειακού τους πλούτου». Να σημειωθεί πως ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την προαναφερόμενη εκδήλωση είναι και το ζήτημα της χρηματοδότησης, με τον κ. Τουρναβίτη να διαβεβαιώνει πως αναμφίβολα θα υπάρξουν επενδύσεις στα έργα ΑΠΕ επειδή είναι αποδοτικές. Επιπλέον, αναφέρει πως το θετικό στοιχείο σε όλα αυτά τα προγράμματα είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στα θέματα της ενέργειας.

Η συζήτηση για την αξιοποίηση της βιομάζας αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παρούσα περίοδο,  λίγες ημέρες μετά την τραγωδία με τις πυρκαγιές στην Αττική. Η Καρδίτσα έχει ένα σημαντικό απόθεμα βιομάζας που προκύπτει από τον πρωτογενή τομέα. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, δημιουργήθηκε το 2010 η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, η οποία αριθμεί 400 μέλη. Σκοπός της ίδρυσής της, ήταν η δημιουργία μιας μονάδας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων πόρων, οδήγησε τα μέλη στο να προσχωρήσουν σε ένα ενδιάμεσο στάδιο, που ήταν η δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής Pellet. Βέβαια, τα δεδομένα αλλάζουν και ενδεχομένως δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί ο αρχικός σκοπός του συνεταιρισμού, που ήταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την προϋπόθεση, όμως, να οργανωθούν οι απαραίτητες δομές για την συλλογή και την μεταφορά της βιομάζας.