Ευοίωνες Εξελίξεις στο Μέτωπο των Ελληνικών Τραπεζών- Η Moody's Αναβαθμίζει τις Προοπτικές τους

Ευοίωνες Εξελίξεις στο Μέτωπο των Ελληνικών Τραπεζών- Η Moodys Αναβαθμίζει τις Προοπτικές τους
energia.gr
Δευ, 30 Ιουλίου 2018 - 20:00

Η Moody’s αναβάθμισε το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε θετικό από σταθερό εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν στους επόμενους 12 με 18 μήνες

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Moody’s αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει τη θετική της δυναμική κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει δεσμευμένη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ξένους επενδυτές.

Ο πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησης προβλέπει, όπως επισημαίνεται, αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και κατά 2,2% το 2019, που αναμένεται να βασιστεί στη δυναμική αύξηση των εξαγωγών αλλά και στον κλάδο των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.

Με την απόφασή τoυ να αναβαθμίσει τις προοπτικές για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών σε «θετικές» από «ουδέτερες», επιβεβαίωσε ο οίκος Moody's, τα όσα θετικά είχε επισημάνει στο πρωινό του δελτίο για τη βελτίωση στο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητάς τους.

Τα προβληματικά δάνεια σταδιακά θα μειωθούν από τα πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες ευνοούνται από τους βελτιωμένους νόμους για την ανάκτηση δανείων» σχολίασε ο Νώντας Νικολαϊδης, αντιπρόεδρος και senior credit officer του οίκου. Ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα πιάσουν τους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκαν στις ρυθμιστικές αρχές μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPEs) στο 35% έως το τέλος του 2019.

Χτυπάει πάντως καμπανάκι για την έκταση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTAs), που εξακολουθούν όπως λέει να υπονομεύουν την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων. 

Σύμφωνα με τον Moody's οι περισσότερες τράπεζες θα διατηρήσουν οριακά την κερδοφορία μέσα στο 2019, καθώς τα λειτουργικά και πιστωτικά κόστη παραμένουν χαμηλά. Ωστόσο το καθαρό περιθώριο κέρδους παραμένει υπό πίεση καθώς συνεχίζουν την απομόχλευση, τις διαγραφές ενεργητικού και τις πωλήσεις κόκκινων δανείων. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι αναλυτές του οίκου είχαν χαρακτηρίσει credit positive την σημαντικά μειωμένη εξάρτηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών από τον ELA, ενώ για το θέμα της πιθανής άρσης του waiver εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αυτή θα είναι διαχειρίσιμη. Σημείωναν ωστόσο ότι η περαιτέρω βελτίωση του προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις και την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα σε ένα μήνα.