Την κατάθεση τροπολογίας με την οποία επιταχύνονται οι διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης, μεταξύ αυτών και η εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων οικημάτων στην Αττική, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο.

Με την τροπολογία, η οποία θα περάσει σήμερα από τη Βουλή, η διαχείριση των αυθαιρεσιών δόμησης μετατίθεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε επιθεωρητές δόμησης.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός σημείωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία των κατεδαφίσεων, ενώ υπογράμμισε πως μέχρι το 2020 θα έχουν θεσμοθετηθεί παραλίες και αιγιαλοί.

Σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ο υπουργός τόνισε πως οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται όλες ηλεκτρονικά, σε δημόσια θέα.

Σύμφωνα τον κ. Σταθάκη, μέσω της νέας τροπολογίας θα δοθεί έμφαση στα εξής:

  • αυθαίρετες κατασκευές – τοίχους σε απόσταση έως 500 μετρά από την παραλία (νόμος Τρίτση -1983)
  • περιοχές αναδασωτέες, ρέματα με μελέτες αντιπλημμυρικών, κατεδαφιστέα & πυρόπληκτες περιοχές

Οι διαδικασίες που εισάγονται με τη νέα τροπολογία θα είναι μεταβατικές, μέχρι να αναλάβουν τα κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

Παράλληλα με τους ισχύοντες μηχανισμούς, θα μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και παρέμβαση από το ΥΠΕΝ με τους επιθεωρητές δόμησης, ενώ ο υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις, με δυνατότητα ένστασης εντός 15 ημερών, οι οποίες θα κατατίθενται απευθείας στο ΣτΕ. Σημειώνεται δε πως δε θα υπάρχουν διοικητικές ενστάσεις.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στο ΥΠΕΝ να λειτουργεί παράλληλα και με ένδικα μέσα και όχι μόνο διοικητικά, χωρίς να θίγεται η υπάρχουσα νομοθεσία.

Τέλος, εξασφαλίζονται πόροι στην αποκεντρωμένη διοίκηση για να μπορέσει να υλοποιήσει παρεμβάσεις, με τρεις τρόπους:

  • ενίσχυση του πράσινου ταμείου, κατά παρέκκλιση του 2,5%, αποκλειστικά για κατεδαφίσεις
  • δυνατότητα στην αποκεντρωμένη διοίκηση να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις, μέχρι το όριο που ορίζει ο νόμος των 135.000 ευρώ
  • δυνατότητα στην αποκεντρωμένη διοίκηση να επεκτείνει κατά 50% υφιστάμενες εργολαβίες και υπηρεσίες κα να προσθέσει φυσικό αντικείμενο