Στην αλλαγή του ενεργοβόρου συμβατικού οδικού φωτισμού προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, εγκαθιστώντας τα έξυπνα τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά τελευταίας τεχνολογίας τύπου LED μέσω της δημοπράτησης έργου, προϋπολογισμού 5,125 εκατ. ευρώ, που αφορά στην αλλαγή του φωτισμού σε επτά βασικές οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Στον διαγωνισμό εννέα σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, διεκδικώντας το έργο αυτό που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των Λεωφόρων Κατεχάκη, Συγγρού, Κηφισίας, Ποσειδώνος, Μεσογείων, Βουλιαγμένης και Βάρης-Κορωπίου.

Συγκριμένα, στις εταιρείες οδοφωτισμού που συμμετέχουν περιλαμβάνονται ο Όμιλος ΟΤΕ με την GLobiLED - OTE, η INTRACOM με την Ένωση εταιρειών "Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. - INTRACOM TELECOM - TKS ATE", η LM Construction, η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, η Sirecled Ελλάς, η Γεώργιος Ν. Κυρίτσης & Σία ΕΕ, η Ζουμπουλάκης προμήθειες ΑΕ, η Μύρων Ανώνυμος Τεχνική Εταιρεία και η Στήριξης Τεχνική Α.Ε.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η Περιφέρεια Αττικής όχι μόνο θα αναβαθμίσει τον φωτισμό στους κεντρικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου με βάση τα τελευταία ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα (ΕΝ13201), αλλά θα έχει και ένα πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 60%.

Σημειώνεται ότι το νέο δίκτυο θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με ένα σύγχρονο σύστημα τηλε-διαχείρισης, τηλε-ελέγχου και τη-λεμετρίας, που εξασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας του δικτύου σε επίπεδο φωτιστικού και αποτελεί το πρώτο καθοριστικό βήμα εισόδου της Περιφέρειας Αττικής στο κόσμο των «έξυπνων» υποδομών (SMART CITIES). Μέσω του αναπτυσσόμενου συστήματος, προβλέπεται η δια-λειτουργικότητα με άλλα συστήματα, καθώς και η επεκτασιμότητά του για την ανάπτυξη μελλοντικών καινοτόμων «έξυπνων» εφαρμογών (smart cities) στην Περιφέρεια.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)