Έχει διαπιστωθεί τον τελευταίο καιρό, ότι συζητιέται πιο έντονα από φορείς και δήμους η δυνατότητα χρήσης της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Στους δήμους αυτούς εντάσσεται και ο Δήμος Θάσου, ο οποίος σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σχεδιάζει να αξιοποιήσει την αναξιοποίητη βιομάζα του νησιού

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ανέφερε πως η Θάσος διαθέτει 220.000 στρέμματα δάσους, εκ των οποίων τα 170.000 στρέμματα δάσους είναι δημοτική δασική έκταση. Ήδη, όπως είπε, έχουν γίνει οι πρώτες μελέτες, ενώ στις προθέσεις του δήμου είναι να συγκροτήσει μια ενεργειακή κοινότητα.

Το ΚΑΠΕ συνεχίζει τις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες για να καταγράψει, σε συνεργασία με τους δήμους, τη διαθέσιμη γεωργική βιομάζα σε πολλές περιοχές της χώρας και έπειτα να αναζητήσει λύσεις για την αξιοποίησή της. Σχετικές, άλλωστε, μελέτες θα διεξάγουν τόσο ο Δήμος Ορεστιάδας όσο και ο Δήμος Λάρισας. Με τον τελευταίο να σχεδιάζει να δημιουργήσει και μια μονάδα βιοαερίου. Όμως, παρόλες τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει παραμένει κεντρικό ερώτημα αν η αναξιοποίητη δασική ύλη μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος. Αυτή τη στιγμή στην χώρα μας είναι ευρέως διαδεδομένη η παραγωγή πελλετ, ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές παραμένει ανεκμετάλλευτο το δυναμικό των κλαδεμάτων. Με τη χρήση τους θα μπορούσε να παραχθεί ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, μειώνοντας σημαντικά το κόστος για τα νοικοκυριά. Θα συνεισέφερε ακόμα και στο άνοιγμα θέσεων εργασίας. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω θα πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες δομές στους δήμους  για τη μεταφορά και την επεξεργασία της δασικής ύλης, αλλά και την παραγωγή των  υποπροϊόντων της .

Είναι αξιοσημείωτο, πως στις συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει εκτενείς αναφορές για τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο νομοθεσίας για να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η βιομάζα. Σύμφωνα έτσι, με παλαιότερη εισήγηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παπαδόπουλου και Κατερίνης Ιγγλέζη, στην εν λόγω επιτροπή είναι απαραίτητη «η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου, κατάλληλου για την αξιοποίηση της βιομάζας, καθώς και η διευθέτηση ζητημάτων χωροθέτησης των έργων αξιοποίησης της δασικής βιομάζας». Παράλληλα, θα πρέπει όπως αναφέρουν να αναπτυχθούν πολύ μικρές μονάδες αεριοποίησης της βιομάζας σε αποκεντρωμένο επίπεδο, για παραγωγή ενέργειας μικρής κλίμακας. Οι δύο βουλευτές, μάλιστα, χαρακτηρίζουν «καύσιμο του μέλλοντος» το Syngas, το οποίο αποτελείται από μίγμα αερίων μονοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου κ.α. Το συγκεκριμένο προϊόν προέρχεται από τη βιομάζα και παράγεται σε ειδικές μονάδες αεροποίησης.

Επομένως, θα πρέπει αφενός να γίνουν προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες με προσωπικό, αφετέρου να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και με τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες πανελλαδικά. Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει να γίνει απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τη δημιουργία αντίστοιχών εγχειρημάτων από ιδιώτες, οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στον τομέα αυτό.